Сезон баклажанів ще не завершився. Цей овоч корисний для здоров’я і з нього можна приготувати безліч смачних страв. Ми вирушили на пошуки баклажанів на ринок та в магазини Івано-Франківська. А ще знайшли для вас кілька цікавих рецептів.
Повідомляє Інформатор.
На центральному ринку баклажанів зараз зовсім мало. Ми знайшли їх буквально в однієї продавчині. Вартість – 130 грн за кг.
Тож ми попрямували в супермаркети та магазини з овочами. У крамниці “Персик” на Коновальця баклажани продають по 100 грн.
В “АТБ” баклажани вартують 85,95 грн. У “Сільпо” біля ринку баклажанів не було. Проте овоч можна замовити на доставку, вартість – 17.90 грн за 100 г.
В “Євроспарі” – найдешевше – 78 грн. Однак якість продукту, відверто кажучи, гірша.
Рецепти
Закуска. Баклажани як гриби на зиму
Складники (розраховуємо на 720 мл банку):
- 450 г баклажанів
- 5-6 зубчиків часнику
- 10 гілочок кропу
- 50 мл соняшникової олії
- 40 мл оцту столового 9%
- 1 ч. л. солі
Баклажани слід помити. Не очищаємо, ріжемо кубиками. Ставимо у сотейник, заливаємо водою та варимо 5 хвилин після закипання. Опісля зливаємо їх у друшляк, кладемо в глибоку миску.
Додаємо 5-6 зубчиків вичавленого часнику, 10 гілочок дрібно порізаного кропу, 1 ч. л. солі, 50 мл олії та 40 мл оцту. Перемішуємо – і в банку. Перед тим її треба простерилізувати. Закручуємо герметично кришкою.
Банка з баклажанами повинна зберігатися до року.
Фаршировані баклажани з овочевою ікрою та горіхами
Складники:
- 1 баклажан
- ½ ч. л. хмелі-сунелі
- 1 середня ріпчаста цибуля
- 50 г волоських горіхів
- 100 г сиру сулугуні
- 1 морква
- сіль та перець до смаку
- 3 ст. л. соняшникової олії
- кінза для подачі
Духовку прогріти до 180 градусів. Баклажани слід помити, розрізати навпіл, хвостик залишіть.
Далі беремося за овочеві ікру. Виймаємо м’якуш з “човників” і його дрібно ріжемо. Цибулю очищаємо та нарізаємо кубиками, моркву тремо на великій терці.
Розігріваємо сковорідку з 3 ст. л. соняшникової олії, перекладаємо м’якуш баклажанів, цибулю та моркву. Обсмажуємо впродовж 4-5 хвилин. Додаємо ½ ч. л. хмелі-сунелі та 50 г дрібно порізаних горіхів, сіль і перець. Обсмажуємо ще 2 хвилини.
Заповнюємо човники начинкою, зверху присипаємо тертим сулугуні. Далі – запікаємо 25 хв.
Запіканка баклажанів з сиром
Складники:
- 2 середні баклажани
- 5 яєць
- 200 г твердого сиру
- 2 середні кабачки
- 2 ст. л. соку лимона
- 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
- 3 гілочки базиліку
- сіль та перець до смаку
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Баклажани та кабачки чистимо і ріжемо тонкими слайсами, товщина – близько 5 мм.
Баклажани ставимо у миску та солимо. Залишаємо на 10-15 хвилин, щоб вони пустили сік. Зливаємо його та додаємо чорний мелений перець та лимонний сік. Залишаємо на 2-3 хвилини.
Розігріваємо пательню з олією та обсмажуємо слайси баклажанів з обох боків до золотистої скоринки. Смажені викладаємо на паперовий рушник.
Готуємо заливку для запіканки. Розбиваємо 5 яєць, збиваємо їх. Додаємо сіль і перець до смаку та дрібно порізане листя базиліку. Перемішуємо.
200 г твердого сиру натираємо на крупній тертці. У форму для запікання ставимо шарами інгредієнти. Викладаємо шар баклажанів і посипаємо сиром, далі – шар кабачків і знову сир. Вливаємо частину яєчної суміші. Викладаємо наступні шари. Зверху – сир і в духовку. За температури 180 градусів запікаємо 15-20 хвилин.
Смачного!
Читайте також: Яка вартість імбиру в Івано-Франківську | куди його додавати.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com