Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Херсон — це Україна”: в Івано-Франківську відкрилася виставка з фото херсонців під час окупації

Сьогодні, 27 жовтня, в Івано-Франківську пройшло відкриття виставки зі світлинами фотокореспондента Медіаплатформи “Вгору” Олександра Корнякова. Він зробив фотографії мешканців Херсона, що виходили на акції проти російської окупації.

Пише Інформатор.

Відкриття фотовиставки відбулося в Херсонському хабі за адресою вул. Січових Стрільців, 13 (4 поверх, 9 кабінет). Івано-Франківськ став п’ятим із семи міст, де відбувається проєкт.

За кожною фотографією на виставці є своя історія. Організатори зазначають, що вони мандрують, щоб показати нескорений спротив Херсона російській окупації. Він був, є і буде продовжуватися, хоча зараз набув дещо іншої форми. Проте без сумніву можна ствердити: “Херсон — це Україна”.

Відомий фотограф Олександр Корняков хотів дочекатися ЗСУ та визволення міста, але став одним з багатьох, кого почали розшукувати. Тому мусив виїхати з Херсона.

Олександр тривалий час робив фотографії херсонців, які виходили на мітинги, а потім — і світлини з окупації. Як стверджує сам фотограф, із приходом росіян стало зрозуміло, що працювати українським ЗМІ вони не дадуть.

5 березня в соцмережах херсонці почали активно закликати виходити на мітинги.

“Тоді я почав знімати акції протесту на телефон, свою камеру брати не ризикнув. На мітинг зібралося 15 тисяч людей, цю атмосферу словами не передати. Уже наступного дня взяв свій старий об’єктив. Зранку фотографував, потім приходив додому, скидав все на гугл-диск і видаляв фото. Адже з початку мітингів почалися ще жорсткіші репресії”, — розповів фотограф.

Він також згадав, що спати лягав завжди одягненим, бо в будь-який момент могли прийти окупанти вночі та забрати людину з дому.

“Потім почав знімати на телефон, повністю вимикав яскравість, носив навушники, щоб здавалося, що я слухаю музику, а не фотографую. При цьому фото не завжди виходили якісними, бо не бачив, що знімаю”, — додав Олександр.

На відкритті також пройшла презентація фотографій. Жінка з залу, мешканка Херсона, побачила на відео свою маму, яку не бачила наживо вже 6 місяців.

На першому фото зображений перший день мітингів проти російської окупації.

Це фраза, яка стала девізом спротиву.

На цій світлині показаний останній мирний мітинг, коли люди розвернули колону росіян.

А це вже фото з наступного дня. Це кров літнього чоловіка, який відтирав російський напис з меморіалу українським захисникам.

Також були фото черги за продуктами, коли люди стояли за м’ясом 8 годин. Тоді в Херсоні бракувало ліків, закінчувалася готівка, окупанти примушували забирати термінали.

А це світлина, яка, на думку фотографа, найкраще описує “рускій мір”. У місті почали продавати багато алкоголю, окупанти постійно п’ють пиво з пластмасових пляшок, які дуже забруднюють місто.

Ці та інші світлини можна буде побачити ще впродовж двох тижнів. До слова, сьогодні також відбувся благодійний аукціон з роботами Олександра Корнякова. Виручені кошти підуть на підтримку херсонців, які зараз проживають в окупації.

Підтримати їх матеріально можна за реквізитами:

Посилання на Банку

Номер картки Банки:

5375 4112 0072 7043

Читайте також: Франківців запрошують на виставку-продаж кераміки, щоб допомогти взводу військового гончара

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору