Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Лисці відчинили етносвітлицю “Осередок ґаздів” | що там можна побачити

У Лисці нещодавно відчинила двері для відвідувачів етнохатинка “Осередок ґаздів”. Українські хустки, вишиванки, килими, посуд й інші предмети побуту – усе це тут можна побачити. 

Інформатор завітав у гості.

Невелика, на дві кімнати, етнохатинка розташована у Лисці на вулиці Верховинській, 10. Горбочок, гарний краєвид. На подвір’ї – гойдалка, віз, гарбузи, віз, млин, стіл, лава тощо. На хатинці два прапори – синьо-жовтий та червоно-чорний.

Ще одна ґаздиня – Чорнушка, живе по-сусідству.

Ініціатива та створення “Осередку ґаздів” належить Мар’яні та Андрію Куріям. Вони скуповували одяг та речі чи не з усієї України. Дещо просто обмінювали, а дещо було в них самих. На початках, кажуть, імпровізували, бо просто хотіли зберегти свою колекцію.

“Пізніше, коли ми накопичили багато інвентаря, вишитих сорочок, запасок тощо, жартуючи, сказали: “Може, ми б щось відкрили, аби показати людям”. І так дійшли висновку, що можна розпочинати”, – розповів пан Андрій.

Хатинку орендують. Господарі хотіли таку, де б довго ніхто не жив, – аби все облаштувати самим. Їй більше 70 років. Своїми силами зробили тут ремонт. Роботи почали у серпні цього року й практично завершили – лишились окремі штрихи.

“Ми постійно хочемо доповнювати простір. І далі будемо шукати в різних регіонах Україні старовинний інвентар”, – кажуть господарі.

В оселі невеликий коридорчик і дві кімнати. Підлога встелена килимами. У другій кімнаті образи, колиска, вишиті сорочки, стіл, скрині, хустини, веретено. На стінах образи та тарелі. Колиска із Сум, їй близько 80 років. Старіші за неї лише довоєнні вишиванки. А ще у колекції два набори весільних сорочок.

Образи, зокрема, сині, які раніше були в нас популярні

“Ми надихалися фільмами “Вечори на хуторі біля Диканьки”, “Тіні забутих предків” та книгами “Культура та побут населення України”, Звичаї нашого народу”, “Українське народознавство”, – каже пані Мар’яна. 

Ось так виглядає перша кімната:

Коридорчик:

У подружжя є ідея транслювати на подвір’ї українські фільми. Лиш треба дочекатися тепла.

У хатинку можна завітали з екскурсією – вхід для дорослих 100 грн, для дітей до 3 років безкоштовно, для дітей від 4 до 18 років – 50 грн.

Година оренди будиночка для фотосесії (можна використовувати речі та предмети, що там є) – 500 грн.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору