Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Серійне малювання”: на Прикарпатті створили проєкт, який допомагає діткам показувати свої переживання та емоції

Нещодавно у селі Яблунька, що на Прикарпатті, відбулася презентація проєкту “Серійне малювання”. Він був створений для діток переселенців, як заспокійлива терапія та допомога у виражанні емоцій через малюнок. Допоміг організувати проєкт Благодійний Фонд “Карітас Івано-Франківськ”.

Пише Інформатор.

Дітки, разом зі своїми батьками, були змушені покинути свою домівку. Їх прихистили у Солотвинській селищній раді, а згодом й реалізували проєкт, де будь-хто з охочих дітей міг взяти у ньому участь.

Як розповіла нам керівниця проєкту Леся Дорош, його було реалізовано також завдяки фінансовій підтримці Карпатського фонду, до якого звернулися організатори:

“Працюючи з дітьми переселенців та осіб, які є учасниками бойових дій, ми виявили, що є травмовані дітки. Їм була потрібна якась незвична підтримка. І ми вперше для “Карітас Івано-Франківськ”  запровадили метод серійного малювання. Він дав свої результати. Діти можуть у малюнках проявляти власні емоції. На основі цього експерименту ми написали проектну заяву та оголосили конкурс. нам її підтримали”.

 

Також керівниця проєкту додає, що він реалізовувався протягом 5-ти місяців на базі 2-х локацій:

“Це була Солотвинська селищна рада та Калуська міська рада. Обмеження у віці діток у нас не було. Проєктом було передбачено 20 учасників з 2-х локацій. Але так сталося, що на цій локації у нас було 11 учасників. Були братик і сестричка, їх не хотіли роз’єднувати. Для нас було важливо реалізувати все так, аби у діток покращився психоемоційний стан. Ми прагнули підтримати ті сім’ї, які приїхали до нас, адаптувати до громади та побуту”.

Фінансувався проєкт грантом у розмірі 7 000 євро. Також частковий внесок зробив і Благодійний Фонд “Карітас Івано-Франківськ”.

“Є два організатори, які працюють на локаціях і я, як керівниця проєкту”, — додала Леся Дорош.

Людмила Демчук була практичним психологом на “Серійному малюванні”. Вона розповіла нам, що з кожною дитиною працював окремий педагогічний працівник:

“Також працювали психологи, волонтери та інші спеціалісти. Дітки весь цей час активно працювали під патронатом своїх наставників.

Передбачено було 12 занять, їх проводили 2 рази на тиждень.  Кожне заняття тривало 45 хвилин. Дитина могла намалювати стільки малюнків, скільки хотіла за цей час: хтось малював один малюнок, хтось — два. Дехто встигав намалювати і більше малюнків”. 

Людмила додає, що у проєкті було двоє діток, у яких один з батьків воюють на фронті:

“Також є одна дитина, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Діти приїхали з Маріуполя, Харкова, Миколаєва, Донецької та Херсонської областей. Всі вони проживають на території Солотвинської селищної ради на даний час”, — додає Людмила Демчук.

Перед початком презентації кожна дитина-учасник отримала солодкий приз та пам’ятну нагороду про захід. А під час презентації малюнків дітки отримали призи від франківського Карітасу.

Також на заході для всіх присутніх виступали місцеві артисти, серед яких півфіналістка шоу “Голос діти – 5” Софія Винник.

Інформатор побував на події та провів прямий етер для вас.

Читайте також: Як при франківському Карітасі працює центр для переселенців.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору