Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті в корови та в кота виявили сказ

Випадки сказу зафіксували в Івано-Франківському та Коломийському районах. В обох населених пунктах запровадили карантин.

Сказ в Ямницькій сільській громаді виявили в домашнього кота. Вірус сказу міститься в слині тварини, тому часто зараження людини відбувається при укусах, заслиненні чи подряпинах інфікованою твариною. Перші прояви хвороби можуть стати помітними через 1-3 місяці.

Ще один випадок сказу зафіксували в корови, яка належала мешканці Городенківської міської громади на Коломийщині. Щоб уникнути поширення захворювання, в населених пунктах ввели карантинні обмеження та розпочаті заходи з ліквідації сказу.

Серед ознак хвороби, які в себе може виявити людина:

  • симптоми тривоги, депресії, безсоння;
  • потім з’являється страх всього, що пов’язано з водою, а також виникають порушення ковтання, тяжкі судоми, параліч дихання.

Якщо звернутися по допомогу дуже пізно, то людину вилікувати практично неможливо. Найкращий спосіб вберегтися від захворювання – вакцинуватися заздалегідь.

Щоб не заразитися сказом, краще не підходити до диких тварин чи до зовнішньо нездорових. Уникати контактів з бродячими тваринами, не намагатися їх погладити, спіймати. Якщо тварина вас вкусила, уражене місце треба промити водою з милом, обробити йодом чи зеленкою та одразу звернутися до лікаря. Кровотечу не варто зупиняти, бо з нею виходить заражена кров.

Бережіть себе!

Читайте до теми: На Прикарпатті виявили сказ у собаки – три села на карантині

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору