Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Франківщині пройшов “Місяць здоров’я” — 15 жінок дізналися про свою вагітність

З 10 жовтня до 4 листопада в Івано-Франківській громаді відбувався проєкт “Місяць здоров’я”. Вже п’ятий рік поспіль мешканці можуть піти на безкоштовні профілактичні огляди та перевірити стан свого здоров’я.

Пише Інформатор.

Цьогоріч акцент був зроблений не лише на франківцях, а й на жителів нашої громади. Тож на базі лікарських амбулаторій працювали виїзні бригади з лікарів-гінекологів, терапевтів, урологів, хірургів, кардіологів, сімейних лікарів і лаборантів.

За місяць часу медики обстежили близько 3 тисяч осіб. Найбільше приходило людей віком 55+ років, на другому місці — молодь 25-35 років. Особливістю цьогорічного проєкту стало також те, що лікарі приймали мам з маленькими дітьми. На огляд приходили не лише нові люди, а були й ті, хто бере участь у “Місяці здоров’я” вже другий або третій раз.

Лікарі зазначають, якщо ви не встигли пройти обстеження саме під час цього проєкту, це не заважає вам піти до лікаря завтра чи післязавтра. Своє здоров’я варто перевіряти хоча б раз у рік, адже легше вилікувати захворювання на ранніх стадіях, ніж намагатися це зробити пізніше.

До прикладу, в клініці здоров’я “БРАСС”, куди приходили на обстеження до дерматологів, у чотирьох людей виявили злоякісні пухлини на шкірі. З них дві — в молодих осіб, віком 20 і 27 років. Обох вже прооперували.

163 людини звернулися до офтальмологічного центру “Гіппократ”, який переїхав до нас із Сєвєродонецька. Серед відвідувачів: 100 жінок, 25 дітей і близько 40 чоловіків. Казали, що працюють за комп’ютерами і давно не обстежувалися, тож дізналися про акцію та вирішили долучитися. В одного з пацієнтів виявили первинну глаукому на оці, йому вже призначили лікування. Також в однієї пацієнтки побачили набухаючу катаракту в критичній стадії, чим запобігли розвитку важкого захворювання. Її прооперували, врятували око. З іншим оком жінка теж має проблеми, але знаходиться під наглядом лікарів.

Більше 25 людей звернулися за допомогою до психолога. У когось була підвищена тривожність, хтось відчував стрес, декому просто потрібному було виговоритися.

З позитивних новин — те, що 15 жінок, які прийшли на огляд до гінеколога, дізналися про свою вагітність. Також цього року на профілактичний огляд почало звертатися більше чоловіків.

Усім відвідувачам подарували антисептики, протипростудні апарати та базові аптечки. Окремо були подарунки для людей з інвалідністю, які мають різні захворювання легень. Їх забезпечили пульсоксиметрами, які вимірюють рівень сатурації кисню в крові.

Медики сподіваються, що в Івано-Франківській громаді сформується культура дбати за своє здоров’я, і похід до сімейного лікаря чи терапевта хоча б раз у рік стане традицією.

Читайте також: “Щодня від раку молочної залози помирає 1 людина”, — онкологи заохочують до обстеження

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору