Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківців запрошують на заходи до Дня української писемності та мови

Сьогодні, 9 листопада, в Україні відзначають День писемності та мови. З нагоди свята мешканців Івано-Франківська закликають написати радіодиктант, піти на виставку та лекцію про походження писемної мови, також можна відвідати презентацію книги під музичний супровід та піти в театр. 

Пише Інформатор.

Читатиме текст української письменниці та членкині Українського ПЕН Ірини Цілик народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Долучитися до диктанту можна онлайн на сторінках:

Або прийти в 25 аудиторію Прикарпатського національного університету чи в читальний зал технічних та гуманітарних наук ІФНУНГ.

Час: 11:00

  • Виставка і презентаційна лекція “Кирилиця між минулим та майбутнім”

Виставку організовують, щоб популяризувати кириличну каліграфію і шрифтовий дизайн, дослідити розвиток української слов’янської писемної традиції і шрифту.

Розповідатимуть про археологічні та історичні джерела з історії української писемності, сумнівність належності Кирила і Мефодія до створення “кириличної” абетки, методи виконання історичних почерків: уставу, напівуставу, в’язі та скоропису, сьогоднішній інтерес до каліграфічних трансформацій.

Місце: Палац Потоцьких

Час: 12:00

  • Вистава “Енеїда”

Феєрія-бурлеск за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

Це вистава про Україну сьогодні. Обіцяють масштабне і динамічне дійство, в якому події розвиваються від безтурботної комедії до пекучого холоду подій сьогодення.

“Потужний броунівський рух в аскетичному просторі сцени, пластика тексту і тіла, відеомапінг на монохромному тлі єдиної декорації, що перетворюється то на бурхливе море, то на рай чи пекло…Це контрастний душ, що пробудить увесь спектр ваших емоції.”, – йдеться в описі вистави.

Квитки можна придбати за посиланням.

Місце: головна сцена Івано-Франківського драмеатру

Час: 18:00

  • Презентація книжки Дмитра Лазуткіна “Закладка”

Презентація книжки відбудеться в музичному супроводі піаніста Бориса Севастьянова.

Вірші під час війни, неминучість перемоги і втома від викликів, слова, що зцілюють, і новини, що вибивають землю з-під ніг, – про все це розповідатиме поет і воєнний кореспондент Дмитро Лазуткін. Тексти, у які вплетена музика, з найновішої збірки автора звучатимуть наживо для франківчан. Модерує Таня Родіонова.

Місце: Підземний Перехід Ваґабундо

Час: 18:30

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору