Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як у Франківську писали радіодиктант національної єдності

Сьогодні, 9 листопада, українці писали радіодиктант національної єдності. Франківці мали змогу прийти в Прикарпатський університет, ІФНУНГ чи долучитися онлайн. Інформатор проводив трансляцію на сторінці у фейсбуку. 

Повідомляє Інформатор.

Аудиторія Прикарпатського університету була повністю зайнята. Разом зі студентами, викладачами й охочими франківцями прийшли писати диктант директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський, громадський діяч Роман Ткач, поет Богдан Томенчук, ректор ПНУ Ігор Цепенда, письменниця Ольга Деркачова, депутатка Оксана Савчук.

Роман Ткач перед початком презентував частину своєї колекції “Кобзарів”.

Вирішила писати диктант і студентка військової кафедри Мар’яна. Вона це робить уперше й каже, писати диктант слід усім українцям.

“Варто пам’ятати ціну сьогоднішнього дня. Нашу мову забороняли безліч разів. А тих, хто спілкується українською, намагалися викорінити, тому це важливе свято, – каже дівчина.

До диктанту не готувалася, однак у своїх знаннях впевнена.

Як зауважив Ігор Цепенда, мова відіграє ключове значення.

“Чим сильніше ми розумітимемо, чим мова є для українців, тим сильнішою буде нація. Ми це робимо для того (пишемо диктант – ред.), щоб повертатися до величезної спадщини української мови. Ми хочемо повідомити про ще один наш проєкт – книгу професорки Марії Голянич – два томи мовного портрету села Тюдів”, – зауважив він.

Ростислав Держипільський каже, що до диктанту не готувався.

“Дякувати Богу, українську мову знаю добре. Як керівник, актор маю особливе ставлення до неграмотних людей. Сьогодні, як ніколи, мова – це найголовніше, що нас рятує, тримає, виокремлює з усього світу. Вона як земля, як мама. Ця акція – вияв любові до рідної мови”, – зазначив він.

Писали не тільки за партами, але й на сходах, підвіконнях, стоячи.

Читала текст української письменниці та членкині Українського ПЕН Ірини Цілик народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Ви написали диктант, що робити далі?

Аби його перевірили, слід його відправити за адресою: Київ, вул. Хрещатик, 26, 01 001. Зробіть це не пізніше ніж 10 листопада.

Також написаний диктант можна сфотографувати або відсканувати та надіслати до 11:00 10 листопада на адресу: rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.

Читайте також: У Франківську в день виходу першого “Кобзаря” читали Шевченка.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору