Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як заговорити українською? Підбірка книг

Що читати, щоб навчитись розмовляти? До Дня української писемності й мови пропонуємо книги, які стануть у нагоді як людям, які лише переходять на українську, так і тим, хто прагне покращити мовлення.

Пише Інформатор.

Перше видання — ось такий “Новий український правопис в ілюстраціях”. Ця книга легко й доступно роз’яснює чинний правопис — як знайомі всім зі школи правила, так і зміни, які ввійшли в ужиток із червня 2019 року.

Для тих, хто бажає з’ясувати, як саме працює українська мова — трилогія Ольги Дубчак. Книга “Чути українською” присвячена закономірностям фонетики, “Бачити українською” — слову як одиниці, крізь яку ми описуємо й, власне, бачимо світ. Третя частина, “Перемагати українською”, вийшла вже під час повномасштабної війни замість запланованої (про пунктуацію) й розглядає особливо актуальні сьогодні мовні моменти: мову ворожнечі, військову етимологію й українські шиболети (а це не тільки “паляниця” й “нісенітниця”).

“Українська, що надихає” — книга, яка допоможе наблизити вашу мову до літературної. В ній зібрані слова, якими варто замінити росіянізми, а також численні синоніми, якими можна урізноманітнити щоденну розмову.

Багатство української мови, про яке пам’ятаємо ще зі шкільних років, розкриває книга “А як кажуть у вас?”. Це видання демонструє, що вивчити українську мову практично неможливо. Та не поспішайте лякатись — це нормально, адже мова це живий інструмент, а не певна стала структура. Тарас Береза зібрав найрізноманітніші відповідники слів й знайомить читача із тим, як одне й те ж поняття називають у різних куточках України.

І на десерт — вже класика від професорки Олександри Сербенської. “Антисуржик” легко й цікаво пояснює, як говорити грамотно й підбирати доречні до контексту слова. Разом із цим у книзі згадується й мовний етикет.

Читайте також: Книга на вихідні. “Острів” Меши Селімовича.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору