Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківці мають змогу безкоштовно виміряти рівень цукру в крові

Його називають “тихим убивцею”, однак лікарі стверджують – з ним потрібно жити. Це про діабет. Сьогодні, 14 листопада, поблизу медичного університету усі охочі можуть дізнатися рівень глюкози в крові. 

Повідомляє Інформатор.

Акція приурочена Дню боротьби з цукровим діабетом, що відзначають сьогодні. Поблизу університету розташували дві палатки та два столи, де міряють рівень цукру в крові. Сюди підходять люди різного віку, проте старших – більше.

“Ми як лікарі кажемо, що це не вирок (діабет – ред.). З цим можна і треба жити. Наразі до нас підійшло більше ста людей, які мають цю проблему. Вони раді, що ми їм поміряли рівень цукру й дали настанови. В області понад 40 тисяч людей, які потребують інсулінової підтримки”, – зауважив ректор ІФНМУ Микола Рожко.

Рівень цукру важливо перевіряти усім, а не лише хворим на діабет. Таким чином можна спрацювати на випередження.

Увесь процес визначення рівня глюкози в крові відбувається впродовж хвилини. Максимальний показник – 6 ммоль/л. Однак треба враховувати, коли людина їла. Тому вимірювати рівень цукру слід за дві години після їди. Якщо показник більше 6,5 ммоль/л – слід звернутися до ендокринолога.

Професорка кафедри ендокринології ІФНМУ Надія Скрипник каже, статистика захворюваності на діабет – сумна. Кожна дев’ята людина буде до 30 років хворіти на діабет. У світі 543 млн хворих на цю недугу. Майже 30 % населення не знають, що мають діабет.

“Якщо не діагностувати вчасно, не надавати допомогу, то виникають хронічні ускладнення – сліпота, гнійно-некротичні процеси тощо. У цілому світі збільшується кількість ампутацій. Сьогоднішня акція направлена на те, щоб популяризувати, дати знання медичним працівникам, перехожим, як жити з діабетом, як його попередити, які симптоми цієї хвороби”, – каже Надія Скрипник.

Потужним провокатором цукрового діабету є стрес. Ковід, війна тощо можуть викликати підвищення рівня глюкози в крові. Мешканцям 45+ медики радять хоча б раз у рік здавати аналіз крові на глюкозу.

До слова, 14 по 18 листопада з 08:00-10:00 в консультативній поліклініці ЦМКЛ проводять безкоштовне вимірювання рівня цукру.

За деталями або для запису на консультацію до лікаря-ендокринолога – звертайтесь за номером 095 103 103 0 або 067 0 999 111.

Читайте також: Як подолати стрес природнім шляхом.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору