Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Голод як окремий персонаж: у Франківську презентували нову книгу Тані П’янкової

Сьогодні, 22 листопада, письменниця Таня П’янкова презентувала глибокий психологічний роман “Вік червоних мурах” у Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка.

Пише Інформатор.

Авторка розповідає, що над ідеєю написати книгу про Голодомор думала вже давно, проте особливо її вразила історія про пансіонат “Комсомолець”. Він існував на Полтавщині й займав приміщення колишньої богадільні. В закладі представників радянської верхівки лікували від ожиріння.

Книга – історія про двох жінок. Одну з них лікують дієтами, й вона страждає від голоду, коли не може їсти певний час. Інша героїня від голоду помирає — тому це два різні голоди. Найцікавішим для себе Таня називає третю сюжетну гілку — представника сільської влади, чиїми руками й твориться геноцид, адже цей персонаж неідеалізований, неоднозначний і живий.

Всі історії, як й імена, згадані в книзі, справжні. Авторка шукала їх у архівних документах і опублікованих спогадах людей, які пережили Голодомор. Голод у романі також виступає окремим персонажем. “Я мала зрозуміти, що це за звір”, — каже Таня про рішення надати цьому явищу рис дійової особи.

Назва книги з’явилась ще до самого рукопису. За цим також стоїть історія про чоловіка, якого радянські солдати посадили на мурашник із червоними мурахами, де він і загинув. Також мурахи — одні з найбільш живучих, жорстоких і всюдисущих істот, а червоний — символ радянського терору.

Авторка вже презентувала роман у кількох країнах Європи. На тему, каже, реагують по-різному. Так, в Італії презентація була для української діаспори, яка добре знає, що таке події, про які пише Таня. Поруч із цим Італія — одна з країн, які досі не визнала Голодомор геноцидом. Німці також реагують по-різному — хтось не чув навіть про такий термін і просить його пояснити, хтось розглядає Україну крізь призму москвоцентричності, а хтось, побачивши підтвердження історій в архівах, береться читати більше інформації й поширювати її.

Читайте також: Книга на вихідні. “Українська демонологія”

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору