Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Натхненні однією Музою”: у Франківську триває виставка Марії Карп’юк і Осипа Сорохтея

У підземному переході “Ваґабундо” триває виставка подружжя Марії Карп’юк і Осипа Сорохтея. На ній представлені роботи з приватної родинної колекції.

Розповідає Інформатор.

Якщо про Осипа Сорохтея в Івано-Франківську знають, то Марія Карп’юк як художниця є для міста відкриттям. Виставка відбувається з ініціативи онуків і родичів подружжя.

Багато робіт Осипа Сорохтея ми можемо побачити саме завдяки тому, що спадкоємці художників зберегли не лише вибрані шедеври, а й картини різної якості й темпу виконання.

“Завдяки цьому збереженню ми можемо бачити цілий світ. І цей світ є тим, який входить у наше уявлення про нормальне функціонування мистецтва в міському житті”, — каже франківський письменник Тарас Прохасько.

Марія Карп’юк — представниця школи Новаківського, також стажувалась у Парижі за кошти митрополита Андрея Шептицького. Її життя й творчість досліджувала науковиця Іванка Стеф’юк. Вона розповідає, що Марія була дуже ніжною, делікатною й такою, яка розчинилась у любові до свого чоловіка. Вона пережила дві світові війни, але жодного разу не зобразила цього на своїх полотнах. Також художниця вважала, що головне в житті — світло любові.

Читайте також: “Наближають Україну до перемоги” — у Франківську презентували історії волонтерів у час війни

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору