Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прогулянка вулицею Курбаса | фоторепортаж

Ця невеличка вуличка у центрі Франківська – місце тихих двориків та популярного літнього фестивалю. Пропонуємо вам прогулятися вулицею Курбаса. 

Повідомляє Інформатор. 

Вулиця Курбаса з’явилася у середині 19 століття, як пише історик Михайло Головатий у книзі “200 вулиць Івано Франківська”.  Раніше вона мала називалася на честь Августа Бельовського, який був польським поетом й істориком. До слова, він народився Рожнятівщині. Потім вулицю назвали на честь Федьковича (часи ЗУНР), за окупації нацистів – Ваґнера, у радянські часи – Цимбалюка. У березні 1991 року вулиця отримала назву на честь відомого драматурга, публіциста, перекладача, теоретика театру Леся Курбаса. У Станиславові він ставив вистави і грав ролі.

Початок вулиці

Вулиця з’єднує Грушевського та площу Міцкевича. Вісім будинків тут – пам’ятки архітектури місцевого значення. Серед них – теперішня філармонія, побудована у 1891 році (архітектор – Ю. Лапіцький), реконструйована 1929 року. У 1940 році польський театр став українським муздрамтеатром імені Франка. Від 1980 року це місце зайняла філармонія.

Філармонія

Будівлі № 5, 7, 9 – триповерхові кам’яниці, зведені у 1906 році. Це фактично один будинок на три під’їзди. Його вважають найкращим зразком архітектури в стилі Віденської сецесії у місті. У 2018 році будинок реставрували.

Відреставрований будинок зараз

Відреставровані двері

А ось і кінець вулиці

Зараз тут житлові будинки, заклади, магазини. Вулиця продовжує жити…

Читайте також: Прогулянка вулицею Гординського | фоторепортаж.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору