Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Нацбанку розповіли, що буде з цінами в 2023 році

За 2022 рік зростання цін в Україні пришвидшилося до 26,6% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, у листопаді інфляція зростала — про це заявив голова НБУ Андрій Пишний і дав прогноз щодо цін в Україні на наступний рік.

Пише Інформатор із посиланням на пресбрифінг Національного банку України.

За словами голови НБУ, основними чинниками прискорення інфляції залишаються наслідки воєнних дій та окупації окремих регіонів України. Насамперед це впливає на збільшення виробничих витрат бізнесу й призводить до дефіциту окремої продукції.

Андрій Пишний повідомив, що посилення російських терактів проти критичної інфраструктури України, зокрема об’єктів енергетики, ускладнює економічну активність у різних секторах — від металургії до харчової промисловості, тваринництва та сфери послуг. Так, за останні місяці витрати підприємств на підтримку безперебійної роботи з відключеннями електроенергії значно зросли.

«До того ж її дефіцит призводить до скорочення виробництва і, відповідно, пропозиції товарів. Зростання попиту населення на паливо в умовах регулярних відключень створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв. Усі ці чинники спричиняють подорожчання широкого спектра товарів і послуг, а за окремими позиціями — суттєве зростання цін», — сказав голова НБУ.

Також у II кварталі наступного року очікують на сповільнення річної інфляції. Наступного року ціни ростимуть не так швидко завдяки успішній роботі ЗСУ. Так, на зниження інфляції вплине визволення окупованих територій, налагодження на них виробництва, а також розширення можливостей морської логістики.

«Проте, як і раніше, НБУ не очікує стрімкого сповільнення інфляції в умовах війни. Українська економіка ще тривалий час функціонуватиме в умовах обмеженої логістики та дефіциту електроенергії», — повідомляють у НБУ.

«Отже, інфляція знижуватиметься досить повільно і у 2023-2024 роках суттєво перевищуватиме ціль НБУ в 5%. У таких умовах НБУ спрямовуватиме свою політику насамперед на утримання під контролем інфляційних очікувань і збереження керованості інфляційних процесів», — додає пан Андрій.

Читайте також: Як перебої зі світлом вплинуть на ціну продуктів? Відповіли в Мінагрополітики

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору