Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Франківщині стартує фестиваль «Docudays UA» – чим він цікавий

В Івано-Франківську розпочався 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA». Які фільми покажуть?

Розповідає Інформатор.

Упродовж фестивалю глядачі зможуть переглянути 18 фільмів, а також відбудуться два правозахисних та один мистецький заходи.

Тема фестивалю – “Надзвичайний стан”. Відкривають його двома фільмами – “Синдром Гамлета” і “Будинок зі Скалок”. Покази відбуваються на камерній сцені Франківського драмтеатру.

Ми розпочали цей 19 Мандрівний всупереч всім викликам війни, бо саме зараз мають звучати на всіх рівнях і через різні інструменти питання захисту ментального, фізичного здоров’я українців і не тільки. Говоритимемо під час фестивалю й про потребу фіксувати події, що відбуваються довкола нас, а також як захищати інформацію, яку вдалося зібрати”, – каже регіональна координаторка фестивалю на Франківщині Тетяна Пігурська.

13 грудня о 16:00 у “Kherson NGO Hub покажуть фільм-переможець фестивалю Docudays UA “Плай”. У галереї “Асортиментна кімната” відбудуться розмови про мистецтво та фільм “Земля Івана”.

Також у Калуші відкриють виставку портретів та історій внутрішньо переміщених українців, які жили у прихистках області, а у селі Сваричів Рожнятівської громади говоритимуть про незаконні ув’язнення на окупованих територіях через фільм “Осяйний шлях”. У Долині відбудеться показ кіно “І кожна річка”. Після нього запланована зустріч з екоактивістами та громадськими діячами.

Фестиваль підтримав Франківський драмтеатр.

“З цим фестивалем я знайома давно. Зараз вони мандрують, не підтримати фестиваль з нашого боку – негарно. Взагалі ми мріємо про мистецький хаб у театрі. Далі ми плануємо перенести фестиваль у театр”, – сказала актриса Надія Левченко.

До організації фестивалю залучені також регіональні координатори з Херсону ГО “Громадський центр “Нова генерація” та з Івано-Франківська ГО “СТАН”.

Читайте також: “Направ мою руку, Боже, хай знищить усе вороже”: огляд фільму “Снайпер. Білий ворон”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

Нагору