Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хімічні речовини та миш’як: що небезпечного можна знайти в новорічних іграшках

Уже скоро розпочнеться період новорічних і різдвяних свят, до яких звикли готуватися заздалегідь. Одним з головних атрибутів свят вважають новорічну ялинку з її кольоровими яскравими іграшками. Але чи можуть бути такі прикраси небезпечними та як це визначити?

Розповідає Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Прикарпаття.

Іграшки на ялинку слугують не один рік, тож до їхнього вибору радимо підійти відповідально.

Щоб убезпечити себе та дітей від шкідливих іграшок, перевагу краще віддавати вітчизняним виробниками, із маркуванням державного стандарту. Також не варто купувати іграшки на стихійному ринку, адже там продукція може бути небезпечною. До прикладу, в складі можливий миш’як або кути іграшки будуть дуже гострими. Попри те, що хімічний склад прикраси неозброєним оком не визначити, можна зрозуміти, коли річ краще не купувати.

  • під час вибору ялинкової іграшки, рукою або серветкою потріть її – якщо на шкірі руки або серветці будуть залишки фарби, а на іграшці фарба стерлась, краще не купувати її. Це ознака того, що виріб був покритий неякісною фарбою. Вона ще й може містити у своєму складі свинець, ртуть, кадмій, миш’як або барій, які негативно впливають на центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів і можуть призвести до алергії;
  • якщо ви відчуваєте різкий “хімічний” запах, – це означає, що в іграшці перевищення рівня формальдегіду, що може стати причиною отруєння. Також у виробництві ялинкових прикрас активно використовується ще одна отруйна речовина – фенол. Її часто застосовують китайські фабрики. До слова, запаху фенол не має, тому щоб не ризикувати, попросіть надати вам документи про якість та безпеку товарів та ретельно ознайомтесь з ними;
  • кріплення та затискачі повинні бути надійними, щоб не травмуватися;
  • не вибирайте подарунки та іграшки лише за принципом “гарні/негарні”, а при виборі зверніть увагу на їх якість та безпечність. Купуйте лише якісні вироби, у яких вказаний виробник та є сертифікати якості.
  • використовувати ялинкові прикраси варто тільки за призначенням. Не треба дозволяти дітям з ними гратися.

Електрогірлянди можна замінити гірляндами на батарейках.

Читайте також: У Франківську встановлюють особливу ялинку

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору