Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську представили малюнки польських дітей під час Другої світової війни та українських — сьогодні

Сьогодні, 14 грудня, в Івано-Франківську відкрилася виставка “Мамо, я не хочу війни” в рамках польсько-українського проєкту.

Пише Інформатор.

Виставка проводиться на площі Міцкевича, де представлені малюнки польських дітей 1946 року. На стендах показане життя під час Другої Світової війни та під час німецької окупації. Малюнки зберігаються в Архіві сучасних документів у Варшаві.

Ось, наприклад, сім’я очима дітей. На малюнках — ворожі літаки, зброя, німецькі солдати, які вбивають польські родини.

Цей стенд навмисно створили порожнім.

На виставці розмістили також малюнки українських дітей зараз, під час повномасштабного вторгнення. Діти намалювали розбомблені будинки, вибухи, розстріляні машини та інші жахи війни в чорно-багряних кольорах.

Як зазначають організатори проєкту: “Ми хочемо показати, що в очах дитини війна завжди виглядає однаково. Незалежно від місця і часу, — це велике зло, і дитина в ньому завжди є жертвою. Подібність між історичними та сучасними роботами вражає. Діти малюють танки, літаки, що скидають бомби, пожежі та вибухи. Малюють поранених та вбитих, зруйновані будинки, могили. Малюють себе і свою сім’ю, малюють евакуацію і втечу. Але вони також малюють надію та свої мрії про майбутнє…Змінюється час, змінюється місце, змінюються діти-свідки, але війна завжди є та сама”.

Нагору