Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Війна в моменті: у Франківську відкрили виставку “292 дні війни”

Сьогодні, 16 грудня у Центрі сучасного мистецтва відкрили виставку плакатної ілюстрації “292 дні війни”. На ній представлені роботи п’яти художниць і художника із арт-групи ВМІЮ.

Розповідає Інформатор.

Ця виставка — спроба творчої рефлексії на тему нинішньої війни. “Важливо й цікаво мати річ, яка нагадує про Україну. Якщо ви виїхали з дому, то можете щось позитивне про свої країну на стіну повісити й мати заради чого жити, знати, куди ви повертаєтесь“, — так про мистецтво плакату розповідає Ольга Дубровіна, представниця арт-групи родом із Нікополя.

В експозиції є роботи з дуже різним вектором, від серйозних, які передають біль, до мемів, які щодня потрапляють у наші стрічки соцмереж. Наприклад, ілюстрація з бавовною, яку доставляють із любов’ю — мем, який ми завдяки роботі ЗСУ бачимо дедалі частіше. А ось “Квіт гніву” — про почуття, яке виникало в художника від прочитання новин зі звільненої Бучі.

Проте не всі одностайно визнають плакатну ілюстрацію мистецтвом. Так, Михайло Дейнега висловився досить критично: “Це є московщина, яка так і не вийшла з голови. Ми повинні думати не про війну, а про те, що буде далі. Це і є завдання митців, які є в Україні, творити високе й божественне, тягнути людей до цього”.

Так, справді, плакатна ілюстрація є відносно новим жанром для українського мистецтва, який особливо яскраво проявляється в часі війни. Він фіксує в ілюстраціях події, які проживає й символічно зображує автор.

Читайте також: “Не стільки біль, скільки надія”: у Франківську відбудеться благодійний аукціон Нікіти Тітова

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору