Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Код нації”: в Івано-Франківську розкажуть про українську культру та проведуть вечорниці

З 21 до 23 грудня в Івано-Франківську триватиме проєкт “Код нації”, де познайомлять з українським побутом і проведуть майстер-клас та вечорниці.

Пише Інформатор.

Проєкт створює громадська організація “Фундація Регіональних Ініціатив”. Протягом трьох днів франківців та переселенців, які проживають зараз у місті, будуть знайомити з історією наших предків та з цікавими фактами з нашої культури.

Відтак, 21 грудня історик Володимир Половський розповість про побут давніх українців. Наступного дня разом з майстринею Ольгою Атаманюк охочих запрошують виготовити ляльку-мотанку. Останнього дня відбудуться вечорниці. Учасники матимуть змогу відчути себе на місці давніх українців під час відтворення традицій цього свята.

Координаторка проєкту Катерина Лисенко розповідає, що питання національної ідентичності дуже важливе зараз. За словами дівчини, деякі українці дуже поверхово ознайомлені з нашою культурою та історією, тож цей проєкт стане нагодою розповісти їм про те, чим ми маємо пишатися.  Також з початку війни в місто приїхало багато людей з інших регіонів України, і вони ще не знайшли тут тих, з ким можуть комфортно спілкуватися. Під час зустрічей переселенці зможуть познайомитися з новими людьми, знайти друзів серед місцевих та обмінятися досвідом.

“Війна зараз іде не тільки на передовій, а й на інформаційному фронті. Нас намагаються переконати в тому, що нас як нації ніколи не існувало, що ми не маємо нічого свого. Але наші захисники воюють за нас, за нашу державу, за нашу історію. Тому і хочеться ознайомити людей з української культурою, розкрити її багатогранність”,— запевняє Катерина.

Ціна входу на захід — будь-яка купюра. Частина виручених коштів піде на ЗСУ, а саме для члена харківського осередку “Фундації Регіональних Ініціатив” Пельменя (псевдонім). Зараз він воює на східному напрямі. Потрібно закрити збір на 73 300 грн.

Тож усіх охочих запрошують доєднуватися та дізнаватися більше про українську історію, яку варто знати. Проєкт буде проходити в просторі “Між іншим” (вул. Довга, 20б).

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору