Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Буде жити вічно: попри війну в Івано-Франківську пройде “Коляда на Майзлях”

В Івано-Франківську пройде щорічний фестиваль “Коляда на Майзлях”. Попри війну фестиваль все одно відбудеться, але формат проведення перейде в “онлайн”.

Пише Інформатор.

“Коляду на Майзлях” започаткували ще в 2010 році при монастирі Царя Христа отців Василіан Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську. З того часу колядувати на Різдво продовжували кожен рік. За всі роки з концертними програмами виступило більше 500 колективів. Участь брали як представники з України, так і з-за кордону (Литви, Латвії, Польщі, США , Румунії, Німеччини, Канади тощо).

Цьогоріч фестиваль також відбудеться, але більшу частину виступів покажуть онлайн. Учасники заздалегідь записують своє виконання колядок та передають організаторам. Потім усі виступи покажуть на телебаченні.

Утім, декілька колядок все ж заспівають наживо. Вже 8 січня в храмі відбудеться святкове відкриття фестивалю, на якому будуть виступати місцеві хори.

Інформатору вдалося побувати на записі колядок від цьогорічних учасників. Диригент камерного хору “Кантемус” при монастирі Царя Христа отців Василіан Тетяна Шиптур каже, що не важливо, який на вулиці час:

“Коляда — це наш родинний оберіг, це те, що колядували наші батьки, що колядуємо ми, і що маємо передати дітям. Незважаючи на події, які відбуваються зараз, коляда гуртує, створює бажання жити, працювати, захищати нашу Україну, боротися та не здаватися. Я думаю, що коляда буде жити вічно, як і Україна”.

Керівниця церковного хору “Крила” в Угорниках Мар’яна Лупійчук ділиться, що цього року формат коляди доволі щемливий:

“Усі попередні роки хор брав участь у різних фестивалях, і це завжди була радісна подія, навіть під час пандемії. А зараз складно навіть людей запросити на репетиції, бо існує опір — не хочемо співати, коли в Україні війна. Але ми все одно колядуємо для того, щоб прославити Христа і також, щоб зберегти і примножити добро, добавити світло і позитив, і щоб підтримати всіх українців, які зараз нас захищають”.

Читайте також: Франківська “Коляда на Майзлях” стала нематеріальною культурною спадщиною України

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору