Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Які підприємства критично важливі? В Мінекономіки розробили правила бронювання від мобілізації

Міністерство економіки України розробило критерії визначення критичних для економіки підприємств, що дозволяє компанії бронювати співробітників від військової служби.

Пише Інформатор із посиланням на Forbes Україна.

На початку листопада Верховна Рада прийняла новий закон, що регулює порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Як це працюватиме? Всі відстрочки від мобілізації, видані Мінекономіки, залишаться чинними до затвердження нових правил. Наразі невідомо, чи потрібно буде після цього заново проходити процедуру бронювання. Списки заброньованих співробітників має затверджувати Мінекономіки після погодження з Генштабом ЗСУ.

Забронювати співробітника можуть органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. Відстрочка для них не може перевищувати терміну дії воєнного стану. Держслужбовці категорій «А» та «Б» (керівники держорганів та їхні заступники, керівники структурних підрозділів, територіальних органів), а також працівники патронатних служб підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих держслужбовців категорії «В» (всі інші співробітники) не може бути більше 40% штату. Так само розподілятимуть і працівників органів місцевого самоврядування.

Підприємства, установи й організації, що мають мобілізаційні завдання, у разі коли бронювання необхідне для їхнього виконання, можуть скористатись ним на пів року з можливістю продовження ще на такий самий строк. Керівники таких підприємств та їхні заступники підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Заброньованих військовозобов’язаних має бути не більше 40% штату. Підвищити ліміт можна за окремого погодження Генштабу.

Такі ж правила передбачені й для підприємств, установ й організацій, що виробляють товари, виконують роботи чи надають послуги, необхідні для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань чи є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Щоб потрапити до переліку критично важливих, підприємство має відповідати трьом або більше критеріям зі списку:

  • Сплатити понад €375 000 податків, зборів, платежів до держбюджету протягом останнього календарного кварталу.
  • Сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) за останній календарний квартал має перевищувати €8 млн.
  • Мати стратегічне значення для економіки й безпеки держави (йдеться про перелік держпідприємств).
  • Мати важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. Його визначають уповноважені органи державної влади.
  • Не мати заборгованостей зі сплати ЄСВ.
  • Середня місячна зарплата застрахованих осіб-працівників має бути не менше середньої заробітної плати по регіону.
  • Підтверджувати статус критично важливого підприємство має не рідше разу на рік.

Читайте також: Як забронювати працівників під час війни: актуальні запитання-відповіді

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

Нагору