Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Звідки взявся Дід Мороз в Україні та хто даруватиме дітям подарунки

Час остаточно порвати з радянщиною і попрощатися з Дідом Морозом. Хто він такий, звідки до нас прийшов і що символізує?

Повідомляє Інформатор Україна.

Звідки взявся Дід Мороз? Дід з ошатною бородою, у червоному чи синьому кожусі, що приходить на свята зі Снігуронькою та подарунками – у 30-ті рр. ХХ ст. у СРСР. Вперше він офіційно з’явився на кремлівській ялинці 1 січня 1937 року. 28 грудня 1935 року у «Комсомольській правді» з’явився лист-звернення до комсомольців, члена ЦК Компартії України Павла Постишева, який закликав організувати дітям гарну ялинку. Таким чином відбулася заміна Святого Миколая радянським дідом.

Прикрашена ялинка посеред зими, і сам образ діда в кожусі мають давнє походження. Майже у всіх європейських народах, що мешкають у холодному й суворому кліматі, є міфічний образ злого діда з мішком. Він був страшним і нестерпним.

У мітології давньослов‘янських племен дід Мороз був повелителем зими та морозів. Його називали по-різному, залежно від регіону: Тріскун, Студенець, Карачун, Зимник і, звичайно, Мороз. Він поставав у образі велетенського злого діда, який заморожував людей разом із худобою та всіма їхніми припасами, пише Інформатор Калуш. Щоб задобрити його, приносили жертву. У деяких племен — навіть людську. У давнього Мороза був кожух, борода, і посох і мішок (куди він складав неслухняних дітей). Але чекати від нього подарунків не дуже хотілось.

Ідея зимового дарувальника прийшла з Анталії, де у IV мешкав архієпископ Лікійський, що став прообразом Миколи-Чудотворця. Цей святий був надзвичайно популярним у Східній Європі. День його вшанування – 19 грудня. Традиція дарувати в цей день подарунки виникла у ХIV столітті у голандському містечку Маастрихт. Існує оповідка, що Святий Миколая допоміг трьом бідним дівчатам вийти заміж, підкинувши їм у вікно мішечки із золотом. Таким чином він врятував їх від негідних занять.

З Голландії ця традиція розповсюдилася до Німеччині та до інших європейських країн. До росії цю традицію разом з прикрашеною ялинкою приніс Петро І. В Україні у ХІХ столітті традиція дарувати дітям подарунки на Миколая була сталою і в східних регіонах, під впливом росії, і в західних, за європейською традицією.

Коли з’явився Дід Мороз, розповіли також у проєкті “Твоя Підпільна Гуманітарка”. Тут пояснюють, що Дід Мороз з’явився раніше 1937 року. І ще тут багато цікавого.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору