Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Нема світла. Які продукти треба мати, щоб полегшити собі життя

Ситуація з електроенергією в Україні залишається складною. Одна з проблем, що виникає в цей час, – приготування їжі. Як налагодити та спростити цей процес, а ще отримати з продуктів поживні речовини?

Повідомляє Інформатор з посиланням на Бережи себе.

На випадок блекауту потрібно мати крупи,  сублімовані фрукти та овочі, консерви, супи-пюре швидкого приготування.

Крупи слід обирати такі, які можна просто запарити гарячою водою. Наприклад, кус-кус, сочевиця, гречана каша (її треба замочити надовго), вівсянка. До каші можна додати овочі, приготувавши їх заздалегідь (коли є світло). Помідори та моркву варто обсмажити – так вони зберігають більше корисних речовин.

“Якщо гречку залити окропом на ніч, то вона буде готова і без зайвої рідини. А от сочевицю все одно треба хоча б трохи приварити”, — каже біологиня Дарка Озерна.

Фахівці рекомендують їсти вівсянку, яку слід варити. Але ви не нашкодите собі, якщо іноді з’їсте пластівці швидкого приготування з фруктами, медом, горіхами.

Деякі сублімовані ягоди та фрукти продаються у вигляді порошку. Заливаєте окропом — вийде фруктовий чай. Можна їх додавати у кефір чи ряжанку, тоді вийде смузі, чи в кашу.

Консервовані фрукти та овочі можуть урізноманітнити раціон. Їх можна додавати в салати, каші, робити з них паштети. Отож можна купити квасолю, помідори, кукурудзу, горошок, мариновані овочі, тунець у власному соку.

Супи-пюре швидкого приготування часто бувають на основі нуту чи сочевиці. У них небагато калорій, проте вони добре зігрівають та швидко. До них можна додати сухарики, відварене м’ясо.

Тепер про солодке. Коли його вживаєте, контролюйте ту кількість цукру, яку споживаєте. ВООЗ радить споживати не більше 6 чайних ложок цукру.

У помірних кількостях можна їсти якісний чорний шоколад із високим вмістом какао, сухофрукти, домашню випічку. Отож ви можете купити сухофрукти, яблучні чипси, пастилу, чорний шоколад, домашні печиво та шоколадну пасту.

Не забудьте про смачні намазки – хумус, арахісові пасти, джеми з фруктів та ягід, соус песто.

Блекаут — не привід не їсти смачно та корисно.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору