Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мер, мурал, МП: найгучніші скандали Франківська за рік

2022 не минув без скандалів у нашій громаді. Що ж викликало найгучніші обговорення серед містян?

Нагадує Інформатор.

Клумба ЗСУ

У червні на Валах висадили клумбу у формі герба ЗСУ. Її появу в Департаменті благоустрою описали як подяку Збройним Силам… а згодом стало відомо, що вона обійдеться місту в 125 тисяч гривень. Це обурило містян, адже під час повномасштабної війни висадка клумби не була чимось необхідним. Мер відповів, що місто за роботи не платитиме, адже це подарунок. Пізніше на сайті Prozorro договір був позначений як розірваний: “Сторони погодили розірвання договору № 116/22 від 17.06.2022р. за взаємною згодою (виконавець відмовився від оплати за надані послуги з метою підтримки бойового духу Збройних Сил України)“.

Премії для чиновників

22 грудня на сесії міськради ухвалили призначення премій і надбавок для міського голови, секретаря міської ради й десяти заступників мера. Підставою вказували “За ранг та вислугу років і за виконання особливо важливої роботи”. Новину у фейсбуці коментували так: “Просто молодці, війна війною, а бабло треба збивати коли при посадах“, “Марцінків своїх не обідить, як каже мер так сі стало“, “Як за що знову лінію тролейбуса, за найбільше виключання світла, за борщ, і таке подібне. За це і премія йому і команді“.

МАФ на Івасюка, 28

У червні на цій вулиці збирались встановити МАФ, що дуже занепокоїло жителів. “Хочуть зрізати дерева та ставити скляного монстра замість того, щоб облаштувати пішохідну зону та велодоріжку. Місця для пішоходів вкрай мало. Позаду аптеки, яка стоїть поруч, не можуть роз’їхатись дві коляски. Те ж буде і з МАФом”, — писала мешканка вулиці. Конструкцію все ж почали встановлювати, але через громадське невдоволення вирішили демонтувати наприкінці жовтня.

Шевченко з “джавеліном”

Мурал від Романа Бончука на вулиці Коновальця спричинив бурхливу дискусію у фейсбуці, починаючи від неоригінальної ідеї й закінчуючи пригадуванням художникові його давнішої роботи, муралу з Франком. “Як сказав один кіношний персонаж, “срамота”. Одразу вгадується пустотлива рученька Романа Бончука. Ще не заспокоївся в домовині Іван Якович Франко, а тут Тарасові Григоровичу знову не дають спокою, ба більше – ідея поцуплена. Хто ж у Р.Б. пропихало? Хто проштовхує його “шедеври”? Хто ж цей “добрий дядечко”, якому начхати на думку мешканців, на вигляд міста, якому не шкода грошей на таке неподобство?“, “Гарний мурал, на тему сьогодення. Слово Шевченка — це сучасна зброя” — писали користувачі соцмережі. Сьогодні ж Роман Бончук займається муралом, присвяченим Григорію Сковороді. Цей стінопис — на Гузара, 9.

УПЦ МП у Франківську

Історії про Службу Божу України, яка правиться в церквах московського патріархату, коли до них приходять правоохоронці з обшуками, стосуються храмів по всій Україні. У Франківську сьогодні лишився останній, на вулиці Івасюка. Раніше існував ще один, на Чорновола, але місто відсудило приміщення й за два тижні до початку повномасштабного вторгнення вирішило його демонтувати. Планували збудувати невелику школу, але через війну процес заморозили.

Щодо храму на Івасюка — він чинний, тут проводять богослужіння, а парафіяни московського патріархату з’їжджаються сюди з довколишніх сіл, де храми перейшли до складу Української православної церкви. 11 грудня тут відбулась акція протесту — саме в цей день на службу приїхав новопризначений і скандально відомий архімандрит Никита (Сторожук). Протест тривав кілька годин, у ньому взяло участь близько 70 людей. Під час акції сталась сутичка між прихожанами й активістами, в яку втрутилась поліція й вивела протестувальників із храму.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору