Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Цьогорічна “Коляда на Майзлях” стане молитвою за перемогу: детальніше про фестиваль

З 8 до 14 січня в Івано-Франківську в храмі Царя Христа монастиря отців Василіян пройде щорічний фестиваль “Коляда на Майзлях”.

Пише Інформатор.

Фестиваль вперше провели у 2010 році. Від того часу збільшилася кількість українських колективів, долучилися також іноземні гурти, які беруть участь у “Коляді на Майзлях”. Якщо спочатку фестиваль проводився тільки у форматі наживо, то під час пандемії колядувати почали онлайн. Цьогоріч коляда буде змішаною: відкриття проведуть у храмі Царя Христа, а більшість виступів покажуть на обласному телебаченні.

На сьогоднішній пресконференції з нагоди скорого відкриття фестивалю, Митрополит та Архієпископ Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин розповів, що цього року люди зажурені та не знають як святкувати. Адже таких викликів як зараз, у час війни, попередньо не зустрічали:

Багато є запитань: якою буде коляда цього року? Ми прожили різні часи, часи атеїзму, коли закривали храми, не дозволяли колядувати. Але ми це все одно робили. Коляда в нас завжди була, вона є і має бути в майбутньому. Коляда – це молитва. Ми прославляємо Бога, щоб Він прийшов на нашу українську землю, до наших військових“.

Відкриття фестивалю відбудеться 8 січня о 12:00. Участь братимуть наші воїни-захисники, приєдналися також вокальний гурт “ЯМаріуполь” та Івано-Франківський національний академічний Гуцульський ансамбль пісні і танцю “Гуцулія”.

Міський голова Руслан Марцінків зазначає, що зараз в Івано-Франківську проживає близько 40 тисяч переселенців. Для них “Коляда на Майзлях” – це можливість познайомитися з нашими традиціями.

Багато міжнародних колективів приєднаються онлайн. Дуже важливо, щоб цей запал – запал перемоги і волонтерства – ми зберегли на довгу дистанцію. Коляда це і є та можливість. Фестиваль буде об’єднувати всіх, хто хоче допомогти і перемогти“, – зазначив Руслан Марцінків.

У понеділок 9 січня о 17:00 розпочнуться фестивальні виступи в храмі. О 19:00 “Коляду на Майзлях” транслюватиме ОТБ “Галичина”.

Цьогорічна коляда буде молитвою за перемогу. Фестиваль розширюється, пандемія допомогла, щоб ми вийшли на онлайн-формат. А цього року будуть два формати: перша частина буде тривати в храмі, за умов відсутності повітряної тривоги. Вона буде транслюватися у соцмережах. А інша – на обласному телебаченні. Ми хочемо показати, що сила нашого народу не тільки в зброї, а й у дусі, в духовному стрижні. Інші держави також мали найкращу зброю, але не вигравали. А в нас є та духовність, що дозволить це зробити“, – прокоментував настоятель храму Царя Христа о. Артемій Новіцький.

До слова, Інформатор також вестиме пряму трансляцію коляди на нашій фейсбук-сторінці. Тож слідкуйте за оновленнями.

Читайте також: Буде жити вічно: попри війну в Івано-Франківську пройде “Коляда на Майзлях”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору