Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Додай червоного”: у Франківську пройшла донорська акція

Сьогодні, 5 січня, у Прикарпатському центрі служби крові пройшла акція “Додай червоного”. Організатори — система “ДонорUA” разом зі спільнотою Mafia IF та організацією “Твоя кров рятує”. 

Пише Інформатор.

Під час акції донори з будь-якою групою крові та резусом могли здати кров. Для цього треба було попередньо зареєструватись на сайті на зручний часовий проміжок і підготуватись до донації згідно з пам’яткою.

У центрі служби крові розповіли, що сьогодні вранці в межах акції кров здало 6 людей.

Акції в межах проєкту “Додай червоного” ми зазвичай проводимо як виїзні донації, частіше за все в Києві й у вихідні. Але цього разу з‘явилася можливість влаштувати подію у Франківську“, — кажуть у “ДонорUA”. Додають також, що хоч наразі події у Франківську не заплановані, але в майбутньому обов’язково повернуться до нашого міста з цим чи іншим проєктом.

“ДонорUA” — автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні, яка працює з 2015 року.

В Україні лише третина пацієнтів отримує вчасно донорську кров. Згідно з розрахунками ВООЗ, мінімальна кількість донорів, необхідна будь-які країні, складає 1% від населення (за мирного життя). Варто врахувати, що розвинена система охорони здоровʼя потребує донорів значно більше. Загальна кількість донорів в Україні — близько 320 тис. людей на 44 млн населення (за даними 2020 року). Це втричі менше за потребу. Така ситуація пов’язана з тим, що країна звикла до стихійного та родинного донорства (ситуації, коли кров здають виключно для своїх близьких, якщо їх життя під загрозою). Стихійне донорство напряму пов’язане не лише із кількісними показниками. Воно також впливає й на якість крові, що створює наступну проблему – інфекційну небезпеку. Єдине, що може змінити ситуацію — системний підхід до донорства крові та її компонентів. Наша місія — вчасно забезпечити пацієнтів якісними компонентами крові“, — розповідають в організації.

У Франківську кров можна здати в Прикарпатському центрі служби крові з понеділка по п’ятницю, від 8.30 до 15.00. Записатися на донацію можна на сайті.

Читайте також: «Твоя кров може воювати»: 5 міфів про донорство

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору