Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

«Твоя кров може воювати»: 5 міфів про донорство

В Україні триває національна кампанія «Твоя кров може воювати». Кожен українець, який не має протипоказань для здачі крові, може підтримати військових і цивільних, для яких донорська кров життєво необхідна.

Інформатор із посиланням на Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА розповідає про 5 найпоширеніших міфів про донорство крові.

Міф 1: Донор може «підхопити» інфекції.

Факт: Донорство безпечне на 100%.

Із кров’ю контактують лише два предмети: скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) і голка гемакона (контейнера для забору та зберігання крові). Вони стерильні. Використані інструменти при вас викидають — епоха скляних тар і багаторазових інструментів минула.

Міф 2: Донорство шкодить здоров’ю

Факт: здавати кров корисно, оскільки для донора це профілактика серцево-судинних захворювань, стимуляція кісткового мозку, розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів), омолодження (поповнення нових та здорових клітин крові), а іноді – очищення шкіри.

Міф 3: Здавати кров боляче.

Факт: Незручностей від болю значно менше, ніж, наприклад, від «уколів краси» чи татуювання. Процедура здачі крові триває недовго, 10-12 хв.

Міф 4: У донора беруть забагато крові.

Факт: усього 450 мл – більше у гемакон фізично не влізе. Це менше, ніж 1/10 крові у вашому організмі. При регулярному харчування всі компоненти відновлюються за 21 день. Часто донори відчувають у цей період не слабкість, а навпаки – приплив енергії.

Міф 5: Регулярна здача крові викликає звикання.

Факт: Звикання на хімічному рівні не відбувається. Багато донорів дійсно починають здавати кров регулярно, декілька разів на рік, адже рятувати життя іншим та поліпшувати стан свого здоров’я – благородна справа.

Читайте також: Івано-Франківськ отримав машину для забору крові за 6 млн гривень

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору