Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Волонтери теж потребують допомоги: сьогодні у Франківську вчили турбуватися про себе

Сьогодні, 5 січня, в Івано-Франківську вперше відбулася зустріч  “Як турбуватися про себе у складні часи”. На захід прийшли більше 10 волонтерів, які познайомилися між собою та пройшли тренінг із психологічної підтримки.

Пише Інформатор.

Лекцію провела психологиня та психотерапевтка Оксана Руда. Тренінг організували Інститут ментального здоров’я разом з Інститутом гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ.

Оксана Руда розповіла, що турбуватися про себе зараз особливо важливо. Коли люди, тим паче, які волонтерять, самі наповнені психологічно і фізично, тоді вони можуть віддавати свій ресурс іншим та краще себе почувати. Культура турботи про себе була розвинена ще в Давньому Римі, але зараз, як зазначає лекторка, багатьом соромно піклуватися про свій ментальний стан і йти до фахівця: “Коли болить печінка, ми йдемо до лікаря, а коли душа — боїмося піти до психолога”.

Тож психологиня провела тренінг, щоб допомогти волонтерам.

Учасник заходу Олександр Савчук розповів, що з початку військових дій почав займатися волонтерством. Допомагав шити аптечки, в’язати сітки, зараз заливає окопні свічки. Це його перший подібний тренінг, але вирішив прийти, щоб дізнатися як правильно комунікувати з іншими волонтерами та, можливо, виправити певні помилки.

Волонтерка з центру “Маскувальні феї” Наталя Тарасенко ділиться, що почала допомагати в травні цього року. Щодо тренінгу каже: “Я вважаю, що подолати стрес допомагає почуття підвищеної відповідальності. Якщо кожен з нас буде відчувати відповідальність за свої дії, дії родини, оточення, тоді ми згуртуємось і будемо докладати ще більше сил до перемоги”.

На захід прийшли й люди, що з початку повномасштабного вторгнення приймали знайомих з областей, де велися і ведуться активні бойові дії. Не всі звикли ділити своє житло з іншими, але розуміли, що так потрібно.

Учасники вчилися дихальним практикам, спілкувалися про свої емоції, настрій, переживання. Оксана Руда зазначила, що дихання відображає наш стан: тілесний і психічний. Коли людина дихає затиснуто, вона переживає подію, з якою не може впоратися. Якщо дихає ривками — це ознака стресу.

Як ми дихаємо, так ми й живемо. Люди з поверховим диханням ніби пробігають своє життя. Якщо ми хочемо проявити любов до себе, якщо ми хочемо перемогти — треба дбати про свій стан. Коли маємо силу, здоров’я та енергію, тоді можемо більше зробити для перемоги”, — запевнила психологиня.

Читайте також: “Додай червоного”: у Франківську пройшла донорська акція

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору