Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Три книги про життя в епоху шістдесятників

Сьогодні народився Василь Симоненко — поет із покоління шістдесятників. Для розуміння його творів, як і творів інших авторів, необхідно знати контекст, у якому вони писалися. Пропонуємо вам три книги про життя й мистецтво в тоталітарній імперії.

Розповідає Інформатор.

“Класицизм і соцреалізм” Наталія Ксьондзик

Це видання – відкритий і захопливий путівник, що веде читача історією літератури класицизму від грецьких і римських джерел через його розквіт у часи французького короля Людовіка XIV, епоху Корнеля й Расіна, до рецепції його в Російській імперії та окремо – в Україні, що зрештою сприяло появі таких потужних літературних груп, як неокласики, Празька школа та МУР (Мистецький український рух). Також ви зможете познайомитися з явищем соцреалізму в літературі, дізнаєтеся про неестетичну теорію соцреалізму й знайдете відповідь на питання: чому соцреалізм від початку був приречений на розчинення й зникнення. Останній розділ – публіцистичний доробок авторки: вибрані рецензії, статті та передмови до книжок“, — йдеться в анотації.

Книга для тих, кому цікава історія мистецтва (й літератури зокрема). Авторка описує засади французького класицизму XVII століття, його поетику в російській імперії й дискурс в українській літературно-критичній думці ХХ століття. Поруч із цим вона розповідає, звідки взявся соцреалізм і чому він був народжений для того аби померти.

“За лаштунками імперії” Віра Агеєва

Уже не одне століття речницею антиколоніального дискурсу є вітчизняна література. Від Котляревського, Квітки-Основ’яненка, харківських романтиків аж до епохи модернізму й зрештою постання держави вона пропонувала різні моделі ідентичности, підважуючи імперські претензії й утверджуючи власну культурну самодостатність. У цій книжці авторитетна літературознавиця Віра Агеєва через призму культурного процесу аналізує український спротив імперії та боротьбу за збереження колективної пам’яті“.

Тут ви знайдете відповіді на питання щодо того, в яких умовах існувала українська культура поруч із російською, яке значення має колективна пам’ять і чи варто попри все натягати на Гоголя (й інших діячів імперського часу) вишиванку.

“Час second-hand. Кiнець червоної людини” Світлана Алексієвич

«Час second-hand» — це монологи людей, яким «пощастило» жити у СРСР та у період його розпаду. З цих одкровень — від замиловано-ностальгійних до страхітливо-муторних — і складається мозаїчний портрет «радянської людини», яка, незважаючи на складнощі тодішнього життя — переслідування з боку влади, ідеологічний пресінг, аскетичний побут, — більшою мірою сумує за тим часом і досить рідко замислюється над ціною тієї «величі»“.

Ця книга — погляд людей, які пережили комуністичну імперію. Будь-яку добу, певно, найкраще передають свідчення тих, хто її застав. У монологах можна побачити, чим був союз для його найщасливіших на світі громадян і за чим ностальгують любителі совітської естетики й побуту.

Читайте також: Книги з історії, які варто прочитати

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору