Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Архітектурні пам’ятки Івано-Франківська, які жителі відреставрували за свій кошт

В Івано-Франківську пам’яток архітектури чимало, багато з них датується 17 століттям і далі. Тож з плином часу кожна з них потребує реставрації.

Розповідає Інформатор.

Наприкінці 2021 року на сесії міської ради було затверджено Програму охорони культурної спадщини на 2022-2024 роки. Згідно з Програмою, передбачалося фінансування з бюджету для сфери культури. Проте в час воєнного стану такі видатки неможливі. Про це розповів директор департаменту містобудування та архітектури Орест Кошик.

Поки важко сказати, коли відновиться дія Програми, проте жителів нашого міста це не зупиняє. Упродовж 2022 року з ініціативи франківців були проведені реставраційні роботи більш як 10 пам’яток архітектури. Весь ремонт зроблений повністю або частково за кошти власників.

Серед пам’яток архітектури, де були проведені реставраційні роботи:

  • Вулиця Незалежності, 4

За цією адресою відремонтовано старий балкон. Окремо проведено реставрацію кованої огорожі, яку провів майстер-коваль Михайло Зарицький. На підлозі встановили покриття мозаїкою з лінією крапельника, що виготовили з міді. Роботи виконав майстер Ігор Кузьмин, який також відновив деталі нижньої поверхні і торці.

  • Вулиця Незалежності, 15

Тут відновлені деталі поверхні балкону та металеві елементи балконної огорожі. Також встановлені втрачені елементи ліпнини.

  • Вулиця Незалежності, 37

Проходячи “стометрівкою”, важко не помітити цей будинок-пам’ятку, якому вже більше 100 років. Зараз він відреставрований, на першому поверсі виблискують вітрини магазинів. Але так було не завжди. Минулого року мешканці будинку звернулися з проханням про реставрацію пам’ятки. Відтак, був поремонтований дах, фасад будівлі, оновлені балкони, відреставрована автентична дерев’яна брама.

  • Вулиця Озаркевича, 13

У цьому будинку-пам’ятки архітектури повністю відреставрований фасад.

  • Вулиця Чорновола, 72

Ремонтні роботи досі тривають. Упорядковують фасад і елементи пам’ятки, що збереглися з часів Австро-Угорщини.

  • Вулиця Мазепи, 23

Балкон на Мазепи, 23 демонтували власники квартири. Він був в аварійному стані, попри це збереглися архітектурні елементи, по яких будуть відновлювати балкон. Ремонтно-реставраційні роботи заплановані на весну 2023 року.

Читайте також: Архітектура в деталях | топ фоторепортажів Інформатора

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору