Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мальви, балерини й ікона: у франківському Госпісі презентували картини й оновлену капличку

Сьогодні, 17 січня, у Івано-Франківському обласному клінічному паліативному центрі відбулась презентація картин франківської лікарки й художниці Галини Григорук. Їх пані Галина подарувала закладу.

Розповідає Інформатор.

Тут представлені абстрактні роботи, полотна з мальвами й одна картина із серії “Балет”. Також до презентації додали ікону на склі, створену іконописцем і колишнім пілотом Миколою Коцюбою.

Дмитро Сивак, заслужений майстер народної творчості України й член Національної спілки художників України розповідає, що такий подарунок художниці – дуже добра справа. “Це та духовність, але в іншому вимірі“, – каже художник і додає, що споглядання творів мистецтва є терапією, особливо коли вони зроблені з душею.

Ірина Слугоцька, директорка Івано-Франківського обласного клінічного паліативного центру, розповідає, що картини госпіс отримав ще в 2019 році, проте через карантини влаштувати презентацію вдалось лише зараз. Метою художниці було створити затишок у приміщенні центру. Так, зокрема полотно з балериною вже має своє місце на стіні між другим і третім поверхом.

Паліативна допомога дуже запотребована, потреба в ній зросла. У зв’язку з внутрішньою й зовнішньою міграцією, у зв’язку з тим, що люди залишаються одинокими, залишеними, в хворобах, родини виїжджають – оце все діже збільшило потребу. Тому ми працюємо з навантаженням, з перевантаженням. Як стаціонар має по 36-37 хворих практично щомісяця, так і виїзне відділення“, – каже пані Ірина.

Із початком війни потреби в госпісі зросли. Заклад отримував гуманітарну допомогу як від українських благодійників, так і з-за кордону. До прикладу, німецькі колеги передали центру потужний генератор, а британські – спеціалізований автомобіль. Зараз є особлива потреба в легковому автомобілі й пральній машині. Також весь час затребуваними є розхідні матеріали – памперси, перев’язувальний матеріал, побутова хімія.

Каплиця при Івано-Франківському госпісі є дуже важливою, тому що є духовна опіка для медичних працівників і для пацієнтів. Саме в такому закладі медичний персонал часто відчуває різного роду емоційне вигоряння. Їм є тяжко, багато пацієнтів, які відходять у вічність, і це кожного разу є друзі, є певний момент дружби, певні стосунки, які приходиться кожного разу переривати“, – ділиться отець Ярослав Рохман, капелан центру. Каплицю оновили за дизайном франківського митця Яреми Стецика.

Також під час події показали ось такі кишенькові молитовні ковдри ручної роботи. Їх передали з Канади. Кожен виріб має побажання від людини, яка його створювала, тексти перекладені українською.

Окрім презентації нам провели невелику екскурсію закладом і показали, який вигляд мають палати, в яких живуть пацієнти.

Читайте також: Яремчанська школа мистецтв заколядувала 100 000 гривень для ЗСУ

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору