Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга на вихідні. “Дика ягода” Іванни Стеф’юк

У нас у руках поетична книга української письменниці родом із Косівщини Іванни Стеф’юк. Її назва – “Дика ягода”. Тож пропонуємо вам відволіктися від вимкнень світла й інших негараздів і поринути у світ поезії.

Інформатор розповідає про книгу.

Іванна Стеф’юк – не лише письменниця, але й літераторка, краєзнавиця, кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту “Спадщина”, старша наукова співробітниця Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини. Здобула премії імені Марка Черемшини та Пауля Целана.

Іванна Стеф’юк – авторка чотирьох книг – “За руку з гостем”, “Рибниця”, “Людина і світ у слові Марка Черемшини”, “Портрет українця”, співавторка трьох книг – “Гуцульський ліжник: дискурс через віки”, “Марко Черемшина у спогадах, документах та матеріалах” та “Раптівка”. Повість “Рибниця” стала фіналістом Міжнародної премії імені Василя Портяка.

“Дика ягода” побачила світ у 2023 році (видавництво “Дискурсус”). Серія – “Бібліотека Кабінету молодого автора НСПУ”.

Збірка – невелика за обсягом (140 сторінок). Оформлення лаконічне, на обкладинці – чудова світлина Іванни авторства Руслана Трача. Його картини надихають Іванну Стеф’юк писати поезії, зокрема, і ті, які увійшли у цю книгу.

Тут ви познайомитеся з чарівним гуцульським світом. Він загадковий. Тут вовки сплітаються в аркан, а смерті уже немає. Місяць розбивається яблуком, а чорні очі пави так і манять…

“Я – дика бриндуша, Над кулями що розквітла. Немає вже смерті – Ти лиш І я лиш”, – пише Іванна Стеф’юк.

Або ж так:

“І якщо серце болить – То воно так каже, що живе”.

У кінці книги є словничок, він вам підкаже значення невідомих слів.

Говорити про поезію марна річ, тож ми рекомендуємо вам її читати.

До теми: Книга на вихідні. “Найдовша подорож” Оксани Забужко.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору