Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франко у Франківську: історія пам’ятника митцю на однойменній вулиці

Запам’ятати, де розташовується пам’ятник українському письменнику, драматургу, журналісту та громадському і політичному діячу доволі просто. Погруддя Іванові Франку розміщується на однойменній вулиці в Івано-Франківську. Втім, цей пам’ятник загальноміського значення не має.

Інформатор розповідає чому.

Іван Франко був відомим діячем, писав публіцистичні, літературні та наукові праці. Проте жодного пам’ятника письменнику на момент перейменування Станіслава в Івано-Франківськ (1962 рік) на той час не було. Через 3 роки до складу міста включили Опришівці, де було погруддя митця, встановлене до його 100 річниці з дня народження.

Однак комуністична влада Франківська розуміла, що цього недостатньо і потрібен пам’ятник ближче до центру міста. До того ж, погруддя в Опришівцях було виготовлене з недовговічного матеріалу.

Тож вже у вересні 1978 року на вулиці Івана Франка замість знесеного старого будинку №28 відкрили пам’ятник Каменяру. Скульптором став А. Болюк. За задумом автора, Франко з коміром вишиваної сорочки “переходить” у постамент. На пам’ятнику немає жодних відомостей, окрім як прізвища та ім’я митця і його років життя.

27 серпня 1988 року, в день народження Івана Франка, біля його погруддя, відбувся перший у місті несанкціонований мітинг, який організувало культурно-наукове товариство “Рух”.

Пам’ятник ні своїм виглядом, ні розміщенням не міг нести загальноміського значення, тому вже в 1995 році на вулиці Незалежності був відкритий монумент видатному письменнику.

Текст написаний за матеріалами Михайла Головатого та Івана Бондарева

Читайте також: Мандрівка вулицею Лесі Українки

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору