Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Бій під Крутами: сьогодні вшановують пам’ять загиблих студентів-героїв

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають 105-річчя з дня, коли близько 600 студентів стримували більшовицький наступ чисельністю приблизно 6-7 тисяч осіб.

Пише Інформатор.

Бій відбувся 29 січня 1918 року в Крутах за 130 км від Києва на залізничній платформі. Тривав він декілька годин, але завдяки цьому вдалося зупинити наступ більшовиків на Київ на кілька днів.

За даними BBC Україна, з українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців:

  • 250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького;
  • 114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо);
  • 60 вояків Куреня смерті;
  • 80 бійців чернігівського вільного козацтва;
  • кавалерійський загін.

Командував протистоянням українських бійців колишній капітан російської імператорської армії, нагороджений Георгіївським хрестом, Аверкій Гончаренко. У ті часи він був командиром куреня Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького.

Близько 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон. Їх потім розстріляли більшовики. Відомо лише 19 імен загиблих захисників.

До слова, більшість інформації про бій під Крутами взято зі спогадів учасників, тому точні деталі достеменно невідомо. Втім, для кращого розуміння перебігу подій, можна подивитися історичну драму Олександра Шапарєва “Крути 1918”.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору