Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прогулянка вулицею Крука

Цю вулицю дехто називає “котячою”, бо тут багато котів. Вона знаходиться в центрі і з’єднує дві великі вулиці. Сьогодні прогулюємося вулицею Крука. 

Повідомляє Інформатор.

Вулиця Крука з’єднує вулицю Чорновола та Шевченка. Зараз тут невисокі житлові будинки.

Названа на честь Григора Крука – українського скульптора та графіка. Він народився 1911 року на Франківщині у Тлумацькому районі. Навчався у Львові, Кракові, Берліні. У 1945 році переїхав у Мюнхен, де й помер. Скульптор відомий в Європі і не дуже в Україні. Основна тема його творчості – українська.

У радянський час називалася вулицею Ватуніна, а у 1920-ті роки – Бічна Липова. Нагадаємо, Липовою називалася теперішня Шевченка.

Цю вуличку жартома називають котячою. Буквально перед нами прошмигнув під машину кіт. А трохи далі біля будинку ще троє хвостатих наминають корм.

У будинку № 7 жив Василь Сенютович, відомий хірург.

На Крука, 3 колись проживала родина Крушельницьких. Будинок зведений у 1928 році на кошти Олени Крушельницької та її дітей – Леонтія, Павла, Осипа, Анни та Стефанії. У власності родини перебував до 1944 року, пише Орест Петраш у книзі “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська”. У 1928 році тут проживала під час гастролей Соломія Крушельницька. Після війни Крушельницькі виселилися з будинку.

У 1961 році будинок перебудували на чотириквартирний.

А ось видніється Чорновола і пологовий будинок.

До теми: Прогулянка вулицею Вірменською.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору