Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Бо є так”, “Так, але…”. На вихідних читаємо Тараса Прохаська

“Найкраща гавань після рифів і островів Карпат. Найпевніший порт і форт на березі Покуття…” Саме отак в одному з есе описує Франківськ письменник Тарас Прохасько. На вихідних ми пропонуємо вам прочитати дві книги цього автора – “Бо є так” та “Так, але…”.

Інформатор розповідає про книги.

Обидві книги – есеїстика. Вони побачили у світ у видавництві “Meridian Czernowitz”.

У них Тарас Прохасько розмірковує над буттям – тут знайдеться місце і високим матеріям, і буденним, наприклад, фіранкам, каменям, гойдалкам…

У передмові нам пишуть, що книга побудована за взірцем клепсидри. Тут поміщені роздуми за десять років пізнання життя.

Частини – “FM “Галичина”, “З цього можна зробити кілька оповідань”, “Як я перестав бути письменником”, “Тільки на експорт”, “Порт Франківськ”, “1000 місць і слів”.

За книгу “Так, але” письменник удостоївся Шевченківської премії у 2020 році. Книга вмістила більше трьох десятків есеїв.

“Оскільки кожен простір є простором ще й тому, що має сполучення з іншим простором, має вхід, вихід, дірку, канал, через які відбуваються перетікання просторів і їх нанизування у мікро та макропростори єдиного всесвіту, то те, як і чим прикриті ці переходи, має принципове значення. У тому числі і фіранки”, – пише автор в одному з есеїв.

В оформленні книг використані картини Олени Придувалової. Обидві книги можна відшукати у франківських книгарнях. Вартість – 407 та 231 грн.

Тарас Прохасько – український письменник, представник “Станіславського феномену”. Народився у 1968 році в Івано-Франківську.

У 1997 році став лауреатом премії видавництва “Смолоскип”. Лауреат літературної премії імені Джозефа Конрада, премії імені Юрія Шевельова.

Автор книг “Інші дні Анни”, “НепрОсті”, “Лексикон таємних знань”, “Одної і тої самої”, “Ознаки зрілості” та інших.

Читайте також: Книга на вихідні. “Найдовша подорож” Оксани Забужко.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору