Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Голос серця”: учні ліцею імені Романа Шухевича презентували відеокліп про Іру Маланюк

Сьогодні, 29 січня, у Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк презентували відеокліп, знятий учнями ліцею імені Романа Шухевича й присвячений видатній співачці. 

Пише Інформатор.

Захід розпочався зі слова автора ідеї, модератора й директора Івано-Франківської обласної філармонії Василя Тимківа. Пан Василь розповів про життя й творчість Іри Маланюк і згадав про те, що наша філармонія була однією з перших в Україні, яку назвали саме на честь когось із відомих музичних діячів. “Це був унікальний голос, мецо-сопрано, три з половиною октави“, — пояснив він, коли присутні прослухали перший із записів арій у виконанні співачки.

Учні ліцею імені Шухевича поділилися тим, що зйомки зайняли в них цілий день, а сценарій писали 4 години — знайти інформацію було непросто. Про те, що ім’я Іри Маланюк намагалися “затерти” через те, що вона майстерно виконувала партії із опер Вагнера, розповідав і Василь Тимків. Річ у тім, що Ріхард Вагнер був улюбленим композитором Гітлера — цей факт кидає тінь на славу митця. Метою авторів кліпу була популяризація імені Іри Маланюк — оперної діви, яка, як згадувала під час свого виступу докторка мистецтвознавства Ганна Карась, за кількістю виконаних арій обійшла навіть свою відому родичку Соломію Крушельницьку.

Відео зняли для всеукраїнського конкурсу. Родзинка роботи — інтерв’ю із директором філармонії. Також учні ліцею додали театралізовані сценки із життя Іри Маланюк.

Гостею події стала голова Івано-Франківського осередку Вагнерівського товариства Тетяна Казарцева. Вона пригадала, як організовували приїзд співачки до нашого міста, коли вона презентувала власну книгу “Голос серця”. Тоді пані Тетяна знайшла для Іри карету, в якій та приїхала до будівлі філармонії — “повернулася королевою опери”.

Також у філармонії розповіли про намір створити кімнату-музей оперної діви. Частину експонатів, пов’язаних із її творчістю, можна було побачити під час заходу.

Читайте також: “Вовчиха”. Чому варто переглянути прем’єру Франківського драмтеатру

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору