Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Вовчиха”. Чому варто переглянути прем’єру Франківського драмтеатру

27 січня у Франківському драмтеатрі відбулася прем’єра вистави “Вовчиха” за однойменним твором Ольги Кобилянської.

Інформатор ділиться враженнями.

Увесь зал, де камерна сцена, був заповнений глядачами. Прем’єри (і не тільки) Франківського драмтеатру так і проходять. Переваги камерної сцени у взаємодії з глядачем, недоліки – немає зазначених місць, тому краще прийти заздалегідь.

Вистава “Вовчиха” – про проблему гіперопіки. Так, одвічна проблема батьків і дітей. Тут її розкривають через взаємини двох персонажів – Зою (мати) та Санду (доньку). У них переконливо перевтілилися заслужена артистка України Олеся Пасічняк та Мар’яна Вінтоняк. Особливо органічною була Олеся Пасічняк. Їж борщик, їж з хлібом, бо він довше тримає, казала вона своїй доньці. Так, бо мама краще знає, що потрібно її дитині. А потім Санда бавиться лялькою, і те саме під час гри каже уже їй. Моторошно, бо розумієш, що нічого не зміниться, і Санда дорослою буде мати таку ж моделлю поведінки.

Конфлікт між героїнями полягає в тому, що мама категорично проти шлюбу з кушніром Савкою (Віктор Абрам’юк). А потім він іде на війну…Донька не може переконати маму, що в неї власні потреби і бажання. Вона кричить, б’є посуд, гримаю меблями, силоміць запихає до рота Зої їжу.

Наприкінці вистави виникло бажання, аби вона поскоріше завершилася, однак це не “мінус” – навпаки. Актори так переконливо зіграли, що не сила було залишатися в контакті з ними, хотілося самому вийти на сцену й прокричати щось на зразок: “Та невже ви не розумієте…”.

“Вовчиха” – вистава сильна емоційно, змістово, подекуди містично. Рекомендуємо переглянути і пережити драму персонажів. Можливо, щось вас торкне, стане поштовхом переглянути власні стосунки з батьками чи дітьми.

І про костюми. Вони припали до душі глядачам (ще б пак) і доповнювали характери персонажів, особливо Зою, Вовчиху.

Над виставою працювали – режисер Назарій Панів, хореограф – Дмитро Лека, художниця костюмів Олена Андрійчук. Ідея належить театральному критику, мистецькому оглядачу Олегу Вергелісу.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору