Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Займаються лікуванням і профілактикою: розмова з лікаркою амбулаторії Угринова

Мета президентської програми “Доступна медицина” — дати людям у селах можливість отримувати первинну медичну допомогу без потреби їхати далеко від дому. Одна така амбулаторія працює в Угринові третій рік.

Сьогодні Інформатор спілкувався із Орисею Кузьмук, місцевою сімейною лікаркою.

В амбулаторії працюють сімейні лікарі. Тут надають консультації, є можливість зробити загальні аналізи. Якщо є потреба в більш вузькопрофільній допомозі — пацієнтові дають направлення й він може звернутися до будь-якої лікарні, з якою НСЗУ уклала контракт.

Пані Орися розповідає, що амбулаторія займається лікуванням, профілактикою, щепленнями. Також в окремі дні сюди приїжджає гінеколог і стоматолог — це не поліклініка, тож вони не працюють тут весь час.

Зараз для пацієнта створено дуже, надзвичайно хороші умови. Сімейний лікар я з 2001 року, в медицині — з 81 року“, — каже пані Орися. В Угриневі працює, бо любить стабільність і свою роботу. “Медицина це є нелегкий кусок хліба, особливо сімейна медицина. Це є дуже важко“, — розповідає вона й додає, що бути сімейним лікарем це як намагатися охопити неохопне. Пояснює, що в цій галузі треба знати потрохи чи не всі напрями медицини, щоби правильно надати допомогу або скерувати до потрібного вузького спеціаліста.

Ця амбулаторія в нас три роки. До того часу в нас були два ФАПи. Один ФАП був на Горішньому, а в Нижньому там був ФАП, де зараз поліція. ФАП це фельдшерсько-акушерський пункт, це не амбулаторія. Але ми працювали, надавали допомогу, досить непогано, але умови роботи були не ті, було важче“, — ділиться пані Орися.

Сьогодні тут справді хороші умови — будівля нова, з ремонтом. Поруч майданчик, на якому граються діти.

Звертаються сюди з усіма медичними проблемами — і з серцево-судинними захворюваннями, і з ГРЗ, і з переломами, адже більшість вузьких спеціалістів потребують направлення від сімейного лікаря. Пацієнти тут не лише з Угринева, а й із довколишніх сіл — зазвичай люди звертаються до того медзакладу, який знаходиться найближче.

Читайте також: Для покращення паліативної медицини в Україні важлива підтримка влади | розмова з Іриною Слугоцькою

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору