Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську сьогодні медитували, щоб подолати тривожність

Сьогодні, 10 лютого, в Івано-Франківську пройшов “Фестиваль “Без тривог”, під час якого мешканці міста та переселенці могли помедитувати та пройти психологічні практики.

Про це розповідає Інформатор.

Участь в одноденному фестивалі взяли близько сотні охочих. Спочатку практикували медитацію в Сахаджа Йозі. Тренерка з семирічном досвідом Каріне Охонько розповіла, що сьогодні пропрацьовували свою внутрішню енергію, “проходились” по певних центрах, чакрах і пробуджували вібрації.

“Існує багато міфів, що до медитації потрібно готуватися, бо в соціумі вважається, що медитація — це якісь фізичні вправи, дорого коштують тощо. Сахаджа-медитація відрізняється тим, що ми в першу чергу працюємо зі своєю енергією, і це доступно та безпечно для кожної людини”, — каже Каріне.

Медитація була першою частиною фестивалю. Далі для всіх охочих провели психологічний тренінг спрямований на те, щоб подолати тривожність і допомогти з внутрішніми страхами. З цим допомагала психологиня та психотерапевтка Мар’яна Мондик. Розповідає, що тривога нам сигналізує про небезпеку. Зараз у багатьох порушення відчуття безпеки, яке забрали 24 лютого, люди несуть багато втрат, багато невизначеності, також матеріальні труднощі, втрата стабільності, впевненості у завтрашньому дні.

“Тривоги не варто боятися, бо це сигнальна система, яка говорить нам реагувати. Якщо б у нас не було тривоги, ми б ніяк не зреагували на початку повномасштабної війни. Це нормальна реакція на те, що з нами відбувається. Але коли вже тривога заважає функціонувати, ми маємо почати собі помагати”, — ділиться психологиня.

Щоб подолати свої тривоги, спочатку їх треба виписати. Тоді подивитися, що з цього можна виправити. Наприклад, коли ми переживаємо за своє майбутнє в матеріальному плані, можна подати резюме на роботу, і тоді тривога зменшиться. Також пані Мар’яна радить освоїти дихальні практики, щоб відчувати себе і своє тіло.

Ольга Губенко з Авдіївки переїхала до Франківська в березні, проте весь жах війни відчула ще в 2014 році. Медитацію практикувала й раніше. Каже, що після сьогоднішнього заходу теж почуває себе гарно. Останнім часом жінку турбує головний біль. За її словами, це може бути від постійного стресу. На фестиваль теж прийшла з болем в голові, але після медитації він зник.

Фестиваль відбувся за ініціативи Івано-Франківської обласної організації “Молода Просвіта”.

Читайте також: Плетуть у ритмі вальсу: як “Маскувальні феї” вже близько року допомагають нашим військовим

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору