Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Пам’ятник Андрію Мельнику — соратнику Коновальця

Пам’ятник Андрію Мельнику знаходиться на однойменній вулиці, неподалік від Промприладу. Його встановили тут у 2017 році.

Розповідає Інформатор.

Івано-Франківськ став першим і наразі єдиним обласним центром, у якому відкрили пам’ятник Андрію Мельнику. Встановлення скульптури на розі вулиць Мельника-Сахарова (нині Української Перемоги) погодили ще в 2015 році, після чого обирали проєкт для втілення.

Фінальний варіант — пам’ятник висотою з людський зріст, без п’єдесталу чи подібних монументальних елементів, які звично бачимо в зображеннях видатних постатей. Скульптура Андрія Мельника ніби застигла в русі — він робить крок уперед, а перекинуте через руку пальто розвіває вітер.

Позаду фігури — гранітний знак з іменем, датами народження й смерті, а також реґаліями “Полковник армії УНР” і “Голова Проводу ОУН”.

Що цікаво для пам’ятника військово-політичному діячеві, Мельник зображений у цивільному одязі, а не в однострої армії УНР. На лацкані піджака — тризуб.

Андрій Атанасович Мельник — полковник армії УНР, Голова Проводу Українських Націоналістів, другий голова ОУН (1938–1964), а також один із найближчих соратників полковника й засновника ОУН Євгена Коновальця.

Читайте також: Пам’ятник Коновальцю | коротка історія

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору