Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Книга пережила окупацію. У Франківську Іванна Стеф’юк презентувала “Дику ягоду”

Сьогодні, 16 лютого, до Івано-Франківська завітала письменниця Іванна Стеф’юк з книгою “Дика ягода”.

Повідомляє Інформатор.

“Дика ягода” побачила світ у 2023 році (видавництво “Дискурсус”). Серія – “Бібліотека Кабінету молодого автора НСПУ”. У неї є власна історія.

Рукопис поетичної збірки переміг у конкурсі від Кабінету молодого автора Національної спілки письменників України. Фінальну версію книги зверстала Юлія Бережко-Камінська 23 лютого минулого року. Рукопис пережив окупацію у Бучі, Юлія закопала його в землю.

Згодом збірка була доповнена “воєнними” поезіями. Збірка – такий вияв любові авторки до світу. Іванна Стеф‘юк каже, що її надихає творчість Марка Черемшини, а ще історія життя родини Карп‘юків. Про Наталку Карп‘юк авторка зачитала новелу зі збірки “Про вас”, яку теж презентувала.

Іванна Стеф’юк – не лише письменниця, але й літераторка, краєзнавиця, кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту “Спадщина”, старша наукова співробітниця Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини. Здобула премії імені Марка Черемшини та Пауля Целана. Авторка чотирьох книг – “За руку з гостем”, “Рибниця”, “Людина і світ у слові Марка Черемшини”, “Портрет українця”, співавторка трьох книг – “Гуцульський ліжник: дискурс через віки”, “Марко Черемшина у спогадах, документах та матеріалах” та “Раптівка”. Повість “Рибниця” стала фіналістом Міжнародної премії імені Василя Портяка.

Книга “Про вас” побачила світ минулого року у видавництві “Дискурсус”. Тут більше 50 коротких історій-спогадів про “людей із сорокових”. За жанром – “образки”, “замальовки”. Авторка каже, що сюжети знайшли її самі.

“Портрет українця”. Книгу видали також минулого року, “Український письменник” (Київ). Тут зібрані культурологічні есеї та образи-замальовки про яскраві постаті української культури. Тут ви прочитаєте про подружжя Семанюків (Іван Семанюк – письменник Марко Черемшина), письменника Володимира Самійленка, мисткиню Марію Карп’юк, академіка Володимира Гнатюка та інших. А ще про традиційну культуру Буковини, вишиті сорочки Снятинського району, згадки продорожніх хрестів, обрядовий бестріарій та багато цікавого.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору