Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Болить горло – треба його прополоскати: що не так з таким способом лікування

Болить горло. Що робити? Як його найшвидше вилікувати? О, прополощу його сіллю або фурациліном. Вам знайомо це? Якщо так, то дочитайте цей матеріал до кінця.

Тому що Інформатор зараз розповість вам про те, що цей метод може бути навіть небезпечним.

Як написали у платформі доказової інформації про здоров’я під час війни від INSCIENCE “Бережи себе”, біль у горі виникає і є наслідком захисної дії організму людини на збудника:

“Коли бактерія або вірус потрапляють у ротову порожнину та в клітини зокрема, запускається каскад реакцій імунної системи. У місце зараження прямують захисні клітини (лімфоцити, моноцити та інші), а інфіковані клітини передають сигнал організму, що час боротися зі збудником. Так розвивається запалення. І це цілком нормальна реакція організму.

У цей час промивати горло різними розчинами може бути навіть небезпечним. Сольовий розчин, наприклад, витягує з клітин воду а не збудника. Клітини стають ще більш вразливими до бактерій. А розчин соди порушує кислотно-лужний баланс середовища, що теж може мати неприємні наслідки”.

Також додали й про фурацилін або нітрофуразон. За словами платформи, ця речовина дійсно має протимікробні властивості. Однак для того, аби він зміг якось подіяти в вашому організмі, його потрібно багато. Поверхневе полоскання горла може призвести лише до антибіотикорезистентності, тобто стійкості бактерій до одного або кількох антибіотиків.

“Довгий час препарат використовували локально при опіках та ранах для знезараження та швидшого загоєння. Проте ще 20 років тому дослідження на тваринах показали, що нітрофуразон має канцерогенний та мутагенний вплив. У США його використання, наприклад, заборонено”, – додали у публікації.

Так а що тоді робити, якщо болить горло? Як себе лікувати?

Перш за все необхідно звернутися до лікаря для виявлення причин запалення. А полегшити симптоми допоможе чашка теплої води та/або перевірені знеболювальні. Наприклад ібупрофен.

Читайте також: Чи вакцинуються ще від коронавірусу прикарпатці — дані від обласного центру МОЗ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору