Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хто відповідатиме за права людини на Прикарпатті: візит Дмитра Лубінця

Сьогодні, 17 лютого, до Івано-Франківська приїхав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Пише Інформатор.

Зустріч відбулася в Університеті Короля Данила. В ній взяли участь представники обласної й місцевої влади, а також представники правоохоронних органів і громадських організацій.

Під час заходу Дмитро Лубінець детально розповів про те, як і з чим працює Уповноважений, і наголосив, що він належить до окремої вертикалі влади й підпорядковується лише Верховній Раді України.

“В умовах війни ми робимо реформу нашої інституції з елементами децентралізації”, – каже Омбудсман із прав людини.

“У кожного з нас є величезні можливості. Нам не відмовляють міжнародні організації, нам хочуть допомагати. Головне – треба до них звертатися”, – розповідає Дмитро Лубінець і додає, що за потреби активно залучають міжнародних партнерів, щоби забезпечити дотримання прав людини там, де є проблеми.

За час цієї робочої поїздки на Прикарпаття Уповноважений зокрема перевірив дотримання прав людини в прихистках для ВПО й умови в місцях несвободи нашої області. Так, із 21 прихистку лише 6 повністю відповідають всім вимогам.

Чимало порушень виявили в місцях несвободи. Йдеться про санітарні умови й ставлення до людей. Дмитро Лубінець запевняє, що над цим будуть працювати, адже в таких місцях люди не можуть самостійно забезпечити дотримання своїх базових прав.

“Вчора в рамках перевірки одного з закладів психоневрологічного характеру були знайдені харчові продукти з прострочені терміном. Я підкреслюю, що якщо людина перебуває в місці несвободи, вона не перестала бути громадянином”, – каже він.

Із початком пандемії, а потім повномасштабної війни виникло багато проблем із доступом громадян до публічної інформації. За словами Омбудсмана, було тисячі звернень від тих, кому в такому доступі відмовляли. Також є порушення й у системі правосуддя. “Якщо представник прокуратури зловживає своїм правом і сім разів не приходить на засідання – це вже не просто затягнення, це перешкоджання“, – цей випадок, розповідає Уповноважений, трапився саме у Франківській області.

Зараз Офіс Уповноваженого впроваджує нову систему – коли в кожній області України з’являється представник. За словами Дмитра Лубінця, одного боку йому легше, бо він відповідає перед Уповноваженим і представляє його. З іншого важче, адже він займається одразу всіма напрямками в своїй області. Представницею в Івано-Франківській області стала Євгенія Мнишенко.

“Є розуміння того, що це як мінімум важливо, як максимум – необхідно для життя”, – каже Євгенія Мнишенко про виклики, з якими доведеться зіткнутися, аби покращити ситуацію з дотриманням прав людини на Прикарпатті.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору