Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Про звитяги, спротив, честь і людей: у Франківську показали фільм “Мирний-21”

Сьогодні, 19 лютого, в кінотеатрі “Люм’єр” пройшов перший в Україні показ нової стрічки Ахтема Сеїтаблаєва “Мирний-21”. 

Про що ця стрічка й як минув показ, розповідає Інформатор.

Режисер Ахтем Сеїтаблаєв дізнався про історію опору луганських прикордонників у 2014 році й, зізнається, спершу не повірив у її реальність, адже в рідному Криму бачив зовсім іншу ситуацію. Власне, в основу стрічки й лягли події червня 2014 року, коли окупанти намагались схилити прикордоний загін на свій бік.

Картина дуже чесна, вона робилась дуже відверто й хотілось якомога дотичнішою її зробити, аби все відбувалось як насправді“, — каже актор Олексій Тритенко, який зараз воює в складі ЗСУ. Він розповідає, що ця стрічка “про звитяги, про спротив, про честь і про людей“.

Також режисер розповів, що 10 гривень із кожного квитка на фільм будуть перераховані на потреби окремої 111 бригада ТРО.

У стрічці, що насправді характерно для українського воєнного кіно, є певний мовний розподіл. Так, персонажі-українці розмовляють виключно українською, а ворог і колаборанти — російською. Під час спілкування з режисером одна з глядачок із Луганщини, якій фільм дуже сподобався, запитала, як вдалося так реалістично передати ці події українською мовою, якщо регіон переважно російськомовний. “Якщо те, що ви побачили й почули, виглядає гармонійно на фоні кіно, тоді завдання виконане“, — сказав Ахтем Сеїтаблаєв. Він також додав, що спілкується в житті й кримськотатарською, і російською, проте сьогодні в Україні мова, зокрема в медіапродукті, має надзвичайно велике значення. Сцени російською не мають звичних субтитрів, а переозвучені українською поверх оригінального звуку — таким чином глядач й іноземні фрази, й синхронний переклад.

Що особливо виділяє фільм — він показує життя. Тут об’ємні, цікаві персонажі, яким хочеться співчувати не лише за фактом “герой — український військовий” (як нерідко буває в жанрі воєнного кіно), а ще й тому, що це особистість із власною історією. Звісно, з усіх героїв не розкриті всі, хронометраж не дозволяє. Проте деякі запам’ятовуються навіть із відносно невеликою кількістю сцен. Один із таких героїв — Озіріс, якого зіграв Павло Лі. Для актора це, на жаль, остання стрічка, адже він загинув на війні. Саме йому присвячено картину.

Вражають і сцени боїв. Помітно те, що й актори мали досвід у зйомках подібних епізодів, і що на майданчику були хороші консультанти. Про це після показу казав і Ахтем Сеїтаблаєв. Також один зі сценаристів —  чинний полковник Державної прикордонної служби Анатолій Коцюрба.

Щодо фіналу, то ми не будемо спойлерити. Скажемо тільки те, що він справді дає надію. А переглянути “Мирний-21” кожен із вас зможе вже з 22 лютого в кінотеатрах нашого міста, коли стрічка офіційно вийде в прокат.

Читайте також: Патріотизм чи фальш: в Івано-Франківську провели благодійну виставу про справжні цінності

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору