Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Музей Небесної Сотні — місце в Івано-Франківську, де живе пам’ять про Майдан

Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні. В Івано-Франківську з 2015 року функціонує тематичний музей, де експонати, картини та портрети загиблих нагадують про події Революції гідності.

Розповідає Інформатор.

Музей Небесної Сотні на вулиці Євгена Коновальця відкрили 11 вересня 2015 року. Його двері не зачиняли навіть після початку повномасштабного вторгнення, а охочих дізнатися більше та згадати часи Майдану приходить кожного дня чимало.

Ініціатор відкриття музею та художник Роман Бончук каже, що існує відчуття, ніби музей був історично запланованим, адже робота над ним давалася легко. Експонати для музею передають навіть зараз, тож думають над новими виставками та історіями для них. Художник зазначає, що минулого року збільшилася кількість відвідувачів — багато переселенців приходять, аби почути та побачити згадки про події Майдану. Також приходять франківці, учні навчальних закладів, пластуни та інші охочі.

Сьогодні в музеї також проводять екскурсію. Розповідають про події 9-річної давності та про створення музею. Всередині приміщення розташована 27-метрова діорама, яку Роман Бончук писав більше року. Він розповів, що для діорами були розроблені спеціальні механізми, що дозволили розтягнути тканину півколом.

Паралельно з роботою над діорамою, художник малював ікону з загиблими на Майдані Героями.

Сьогодні провести екскурсію прийшли також представники Мальтійської служби допомоги, які були на Революції гідності з грудня до березня. Вони 107 днів на польовій кухні готували для учасників протесту. Згадують, як 2 грудня 2014 року перша команда з мальтійських волонтерів поїхала в Київ. Тоді дозволили їхати тільки хлопцям. Потім, коли зрозуміли, що не вистачає вільних рук, на Майдан приїхала друга команда. Далі до готування почалися доєднуватися й охочі учасники Революції.

За весь час волонтери видали близько мільйона порцій чаю та 400 тисяч порцій гарячої страви. Кожного дня на приготування йшло близько 4 тисяч літрів води. В меню завжди були суп, гречана каша та підлива. До чаю згодом, окрім цукру, почали додавати імбир та лимон, щоб учасники протесту не хворіли. На Різдвяні свята приготували кутю.

Тоді на Майдані збиралися мільйони людей, які відстоювали право жити вільними у незалежній Україні. За офіційними даними під час сутичок з силовиками загинуло 108 людей, яких називають Небесною Сотнею.

Дізнатися більше в Івано-Франківську про події Майдану можна в Музеї Небесної Сотні. Графік роботи: з 10 до 18 години щодня, в суботу з 11:00 до 17:00. У неділю музей не працює.

До слова, зараз там також проходить виставка, присвячена Революції гідності та російсько-українській війні. Про це більше читайте на сайті:

Франківцям нагадують про Революцію гідності: в Музеї Небесної Сотні проходить тематична виставка

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору