Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Помилятися – не соромно і не страшно | розмова про курси з української мови з Ольгою Деркачовою

Після повномасштабного вторгнення зросла необхідність та зацікавлення вивчити українську мову. У Франківську (і не тільки) стали організовувати курси. У Міжнародний день рідної мови ми поспілкувалися з професоркою кафедри педагогіки початкової освіти, докторкою філологічних наук, письменницею Ольгою Деркачовою про досвід проведення курсу з української мови в Івано-Франківську.

Повідомляє Інформатор.

Ольга Деркачова проводить курси у “Shelter Ivano-Frankivsk”. Вони почали працювати восени 2022 року.

“Спочатку нас було небагато, усього кілька осіб, але зараз у нашій родині Українського розмовного клубу нас побільшало”, – зауважує викладачка.

Курси безкоштовні для усіх охочих знати про нашу мову та культуру трохи більше, продовжує Ольга Деркачова.

Щоб потрапити до заняття, необхідно заповнити реєстраційну форму або звернутися безпосередньо в Освітній центр YOLO, на базі якого проходить зустрічі клубу. Вас чекають щосуботи о 12.00.

Ольга Деркачова раніше проводила майстер-класи, тренінги, але це все відбувалося точково.

“Тепер це все трохи інакше, адже більшість моїх слухачок та слухачів – це українці, які змушені були залишити свої домівки і шукати прихисток у нашому місті. Ми не тільки вчимо граматику, а й дізнаємося більше про історію нашої мови, нашу літературу тощо. Також зустрічаємося із відомими письменниками та науковцями”, – каже вона.

Ми запитали також про те, як на думку викладачки, змінилося ставлення мешканців до української мови після повномасштабного вторгнення.

“Змінилося. Розставлені акценти. Названо речі своїми іменами. Відтак збільшився рівень поваги до української мови та довіри. Зникло упередження щодо того можливостей української мови. З’явилося розуміння, що перейти на українську мову – це не боляче, боляче не перейти”.

А що ж до порад мешканцям, які переходять на українську, то вони такі:

“Найголовніша порада – говоріть. Ну і що що помилятиметеся? Всі помиляються. Помилятися – не соромно і не страшно. А відчуття радості від промовлених вперше слів українською… воно таке… його не передати, але його можна відчути. Не бійтеся звертатися по допомогу до тих, хто може допомогти вам покращити ваші знання української або просто перекласти те, що ви не можете перекласти самі. Читайте книги українською, дивіться фільми українською, слухайте пісні українською, підпишіться на україномовні ютуб-канали, україномовних інстаблогерів, є чимало освітніх платформ та ресурсів. Створіть довкола себе український мовний фон, відчуйте той затишок та тепло, які може дати наша мова. А оте повернення до української мови, хай через покоління чи два, воно як повернення до рідного дому…”, – ділиться Ольга Деркачова.

Додаємо, що проєкт “Shelter – Івано-Франківськ” реалізується ГО “Альянс розвитку” за підтримки Peer leader international та фінансування Stiftung Schüler Helfen Leben. У його межах проводяться безкоштовні заняття, зокрема, Український розмовний клуб. Взяти участь можуть і переселенці, і мешканці міста.

Реєстрація для підлітків тут.

Реєстрація для дорослих тут.

До теми: Як заговорити українською? Підбірка книг.

Головне фото: фотографиня Тетяна Нємцева.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору