Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті у декількох криницях знайшли нітрати

На Прикарпатті обстежили 608 індивідуальних колодязів. Вміст нітратів знайшли у 55 пробах.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Найбільша кількість перевищень нітратів в Рогатинському, Надвірнянському, Коломийському, Долинському та Рожнятівському відділах. Криниці перевіряли спеціалісти територіальних філій Івано-Франківського ОЛЦ МОЗ України.

Фахівці лабораторій обстежили 17 громадських каптажів, за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками дослідили 30 проб води. Перевищення вмісту нітратів знайшли в 6 пробах води в Коломийському та Івано-Франківському районах.

Обстежили 119 громадських колодязів, дослідили 69 проб води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 22 проби води не відповідали вимогам, перевищення за вмістом нітратів знайшли у 1 пробі Долинського району. За бактеріологічними показниками дослідили 34 проби води з громадських криниць, з них – 20 не відповідали показникам епідемічної безпеки (Коломия, Надвірна, Долина, Калуш).

Нітратів викликають кисневе голодування тканин. Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з нецентралізованих джерел водопостачання. Найчастіше випадки метгемоглобінемії трапляються в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендують:

  • не вживати питну воду із децентралізованих джерел водопостачання – невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/дм3.);
  • використовувати для харчування дітей віком до 3-х років бутильовану воду.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору