Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Першу скульптуру демонтували: історія пам’ятника Діви Марії на майдані Шептицького

Якщо ви були на майдані Шептицького, де розташовується Архикатедральний собор Воскресіння Христового, то неодмінно поруч бачили статую Діви Марії.

Розповідає Інформатор.

Ротонду з пам’ятником Богородиці відкрили в 2000 році. До того, на майдані Шептицького була інша скульптура, яку демонтувала радянська влада в середині 20 століття.

Перша статуя Діви Марії стояла ліворуч від теперішнього сучасного музею мистецтв. Це була кам’яна скульптура, що стояла на мурованому чотирикутному декорованому пластинами цоколі. Її оточували кам’яні стовпці з ланцюгом. Імовірно, встановили скульптуру в 1743 році, коли була зведена дзвіниця, а 40 років перед тим — відкритий костел Непорочного Зачаття Діви Марії, святих Андрія та Станіслава.

Пам’ятник залишався в центрі міста, а в середині 1930-х років його відреставрували поляки. Проте з приходом радянської влади все змінилося: в 1957 році закривають костел, потім розбирають дзвіницю і демонтують статую Богородиці.

Але скульптурі судилося відродитися і тепер її можна побачити на майдані Шептицького. В літню пору навколо пам’ятника функціонує фонтан.

Текст написаний за матеріалами книги І. Бондарева “Слідами забутих пам’ятників”

Читайте також: Пам’ятник Андрію Мельнику — соратнику Коновальця

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору