Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Справжню літературу роблять одиниці”: Степан Процюк презентував свій новий роман про Григора Тютюнника

Сьогодні, 1 березня, в обласній науковій бібліотеці імені Івана Франка презентували новий роман Степана Процюка “Місяцю, місяцю”.

Розповідає Інформатор.

На презентацію прийшло чимало шанувальників творчості письменника.

“Я не хотів спершу писати роман про Григора Тютюнника. Мені треба багато працювати над собою, щоби не скотитися у втому. Як мені здається, я добре розумію їхні душі [письменників, які стають героями романів, – ред.]”, – розповідає Степан Процюк.

Найближчим часом автор не планує нових романів про письменників. Нещодавно у цій ж бібліотеці презентували роман Степана Процюка “Руки й сльози”, який розповідає про життя Івана Франка. Про це більше на сайті:

Ілюзія присутності: у Франківську презентували роман “Руки і сльози” Степана Процюка

У романі “Місяцю, місяцю” присутні складніші синтаксичні конструкції ніж у “Руках і сльозах”, проте на думку письменника його романи цілком зрозумілі для широкого кола письменників.

Найскладнішим своїм твором він вважає “Руйнування ляльки”. Якщо ж речення незрозумілі – це, каже пан Степан, невправності, які варто поправити в наступних виданнях. Романи не писались паралельно. Спершу з’явився роман про Тютюнника. Вже на фінальних стадіях написання Степан Процюк взявся за роман про Івана Франка. “Місяцю, місяцю” був готовий ще в січні 2022 року, але через повномасштабну війну друком він вийшов через рік, 5 січня 2023 року. Таким чином, найновіший твір – “Руки й сльози”.

У “Місяцю, місяцю” фінальні розділи були готові швидше, ніж початок про дитинство героя.

Місяць міняє свої форми, як і міняє свої настрої у творі письменник Григір Тютюнник”, – так Степан Процюк каже про назву роману. Про самого Тютюнника він розповідає так: “З одного боку його хвалили в очі, а поза очі заздрили його таланту. Справжню літературу роблять одиниці. Ненависть до талановитих письменників – ознака графомана. Й Григора Тютюнника оточували такі хлопці й дівчата. Вони писали на нього доноси, наближали його смерть”.

Роман “Місяцю, місяцю” вийшов у “Видавництві Юлії Сливки”. Це молоде львівське видавництво, засноване письменницею Юлією Сливкою.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору